Hlavní obsah

Csáky chce odškodnění za dekrety prezidenta Beneše

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Předseda Strany maďarské koalice (SMK) Pál Csáky chce v září předložit do slovenského parlamentu návrh na odškodnění Maďarů, na které se v poválečném Československu vztahovaly dekrety prezidenta Edvarda Beneše. Podle deníku Magyar Nemzet by mělo jít o morální a finační odškodnění Maďarů, kteří byli na základě dekretů deportováni do českého pohraničí.

Článek

Podle Csákyho by se měl v případě Maďarů použít stejný model, jako při odškodnění Židů. "Parlament by se měl v rezoluci omluvit za bezpráví a vznikla by státní nadace, z níž by Maďaři žijící na Slovensku čerpali prostředky na udržení a rozvoj národní identity," prohlásil Csáky. Předseda SMK přiznal, že současná situace na Slovensku není příliš vhodná k takovému kroku, ale předložení tohoto návrhu označil za svou morální povinnost.

SMK před loňskými parlamentními volbami opakovaně slibovala svým voličům zrušení následků dekretů prezidenta Beneše. SMK byla osm let součástí slovenské vlády, ale tyto požadavky se ji nepodařilo prosadit. Nyní je strana v opozici a  Bélu Bugára v čele strany vystřídal radikálnější Pál Csáky. Voliči SMK jsou především příslušníci půl milionové maďarské menšiny žijící na jižním Slovensku.

Mezi Československem a Maďarskem došlo po druhé světové válce k výměně obyvatelů. Asi 80 tisíc Maďarů se přesídlilo do Maďarska a 70 tisíc Slováků se přesídlilo z Maďarska na Slovensko. Na základě dekretů prezidenta Beneše ztratili Maďaři na Slovensku občanská práva a také majetek. Část Maďarů v obavách změnila národnost na slovenskou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám