Hlavní obsah

CNN: Americká ambasáda v Kyjevě žádá evakuaci postradatelných pracovníků

Kyjev

Americká ambasáda v Kyjevě požádala americké ministerstvo zahraničí, aby povolilo odjezd postradatelných diplomatických pracovníků a jejich rodin z Ukrajiny, uvedla stanice CNN s odkazem na nejmenované zdroje obeznámené se situací.

Foto: Andriy Dubchak, ČTK/AP

Ukrajinští vojáci na checkpointu v Mariupolu nedaleko proruských separatistů

Článek

Zpráva přichází v době, kdy Washington varuje, že na Ukrajinu může v brzké době zaútočit Rusko, a připravuje protiruské sankce pro případ, že by Moskva vojenskou operaci na Ukrajině skutečně prohrála.

Zdroj blízký ukrajinské vládě CNN sdělil, že evakuace amerických diplomatických pracovníků ambasády v Kyjevě „pravděpodobně začne již příští týden”. Stejný zdroj uvedl, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru s americkým ministrem zahraničí Antonym Blinkenem, označil možný odjezd diplomatů za „přehnanou reakci” na současnou situaci.

Válka je nevyhnutelná, jsme připraveni, hlásají ukrajinští vojáci z fronty

Evropa

Americké ministerstvo zahraničí se k potenciální evakuaci odmítlo vyjádřit, jeho představitel pak uvedl, že nebude komentovat soukromé rozhovory.

V prosinci CNN psala, že administrativa amerického prezidenta Joea Bidena se připravuje na možnost, že v případě napadení Ukrajiny Ruskem bude potřeba evakuovat americké občany ze země. Práci na tomto nouzovém plánu podle zdrojů CNN vede americké ministerstvo obrany.

Americké ministerstvo zahraničí již vydalo ohledně Ukrajiny varování nejvyššího stupně, doporučilo Američanům, aby do země necestovali, a upozorňuje, že Rusko plánuje na Ukrajině „významnou vojenskou operaci”.

Stovky falešných hrozeb bombou na Ukrajině. Tajné služby viní Rusko

Evropa

V prosinci agentura AP informovala, že podle americké rozvědky Rusko plánuje případnou vojenskou ofenzivu proti Ukrajině, která by mohla být zahájena začátkem letošního roku a které by se účastnilo odhadem 175 tisíc vojáků.

Americký šéf diplomacie Antony Blinken tento týden při návštěvě v Kyjevě řekl, že Rusko může zaútočit na Ukrajinu v brzké době. Moskva popírá, že by se na invazi připravovala. V pátek ale šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov varoval před „nejvážnějšími důsledky”, pokud budou dál ignorovány požadavky Ruska ohledně zajištění jeho bezpečnosti. Rusko žádá mimo jiné od Washingtonu a NATO záruku, že Ukrajina nevstoupí do Severoatlantické aliance.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám