Hlavní obsah

Církev v Německu bude povinně hlásit každé podezření na zneužívání

– Berlín

Německá katolická církev zpřísnila vnitřní směrnice v boji proti zneužívání dětí. Prakticky každé takové podezření musí napříště hlásit příslušnému státnímu zastupitelství. Církev tak reaguje na rozsáhlou vlnu případů sexuálního a fyzického zneužívání ve svých řadách. Informovala o tom agentura DPA.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Oznamovací povinnost nebude platit jen v případech, kdy si to bude výslovně přát sama oběť, řekl v úterý v Trevíru pověřenec Německé biskupské konference pro boj proti zneužívání Stephan Ackermann.

Na rozdíl od předchozích pravidel z roku 2002 jsou předpisy platné od 1. září závazné nejen pro duchovní, ale pro všechny pracovníky ve službách církve.

Spornou otázku finančního odškodňování obětí zneužívání směrnice neřeší. Tímto tématem se mají společně zabývat spolková vláda, experti a organizace reprezentující oběti.

Německá katolická církev čelí od počátku roku sérii odhalení a obvinění týkajících se sexuálního zneužívání nezletilých kněžími zejména ve školách a církevních internátech v 70. a 80. letech minulého století. Podobné případy pak byly odhaleny i v mnoha dalších zemích, zejména v Rakousku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám