Hlavní obsah

Číňané se lekli sankcí. Rusové mají s jejich kreditkami smůlu

Moskva

Čínská společnost UnionPay už neumožní ruským bankám pod západními sankcemi vydávat své platební karty. Bojí se, že by mohla být také postižena sankcemi, uvedl ruský server RBC. Právě karty od této firmy měly Rusům umožnit dál nakupovat v internetových obchodech, jejich uživatelé si však stěžovali, že jsou jim platby odmítány.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Že UnionPay už neumožní ruským bankám vydávat své karty, potvrdilo RBC pět zdrojů z velkých bank. Zdroj blízký Sberbank sdělil uvedl, že zaměstnanci finančního ústavu byli o tomto postupu čínské firmy informováni na uzavřeném zasedání. Sberbank přitom uváděla ještě 6. března, že karty společností VISA a MasterCard, které se stáhly z ruského trhu, nahradí karty systémů Mir a UnionPay. O měsíc později ale byly na Sberbank uvaleny americké sankce.

Vydávat karty UnionPay chtěly i banky Alfa-Bank, Otkrytije a VTB. Promsvjazbank, která tyto karty vydávala, s tím už podle sdělení své infolinky přestala.

Rusko chce obejít sankce na bankovní karty přes čínskou UnionPay

Evropa

Dva zdroje uvedly, že čínská firma bez vysvětlení pozastavila jednání o dalším možném vydávání karet. Další tři zdroje upřesnily, že se UnionPay obává možných důsledků.

Západní obchody karty z Ruska stejně neberou

Banka Sovkombank uvedla, že ustoupila i od vydávání svých karet Chalva postavených na systému UnionPay, protože už to nemělo smysl, neboť internetové obchody ze zemí, které uvalily sankce na Rusko, platby z karet vydaných v Rusku nepřijímají. Na nepřijímání plateb si stěžovala řada uživatelů karet UnionPay vydaných v Rusku

Rusové mají smůlu. S čínskými kreditkami na internetu nenakoupí

Ekonomika

Na banky Sberbank, VTB, Alfa-Bank, Sovkombank, Promsvjazbank a Otkrytije uvalily USA nejpřísnější sankce a postihována může být i spolupráce s nimi.

UnionPay provádí platby přes dolary

„Firma UnionPay si může sama vybrat, se kterými bankami bude spolupracovat a se kterými ne,“ uvedl právník Dmitrij Gorbunov z advokátní kanceláře Rustam Kurmajev. Podle něj záleží na tom, jak posoudí rizika.

UnionPay působí i v USA a platby provádí přes dolary, což by mohlo znamenat, že by na firmu mohly být uvaleny sankce, dodal advokát Anton Iměnnov z moskevské kanceláře Pan & Paper.

Dobrá rada nad zlato: Zařiďte si karty v cizině

Systém UnionPay má navíc horší funkčnost než VISA a MasterCard. Šéfka ruské Národní platební rady Alma Obajevová proto Rusům doporučila, aby si nechali vystavit platební karty VISA a MasterCard v jiných postsovětských zemích.

Reklama

Výběr článků

Načítám