Hlavní obsah

Čína místo válčení na Ukrajině podporuje dialog, řekl Si Ťin-pching Putinovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čína podporuje snahu vyřešit situaci na Ukrajině dialogem. Při vzájemném rozhovoru to řekl prezident Si Ťin-pching svému protějšku Vladimiru Putinovi, uvedla čínská státní televize CCTV.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Čínský prezident Si Ťin-pching

Článek

„Situace na východě Ukrajiny prochází rychlými změnami. Čína podporuje, aby Rusko a Ukrajina vyřešily tento spor vyjednáváním,“ uvedl prezident Číny.

Putin podle čínských médií vysvětlil Si Ťin-pchingovi důvody, proč Rusko zahájilo „zvláštní vojenskou operaci“. Mezi hlavní důvody patří, že NATO podle Putina dlouhodobě ignoruje „pochopitelné ruské obavy o bezpečnost“.

Mapa: Jak Rusové útočí na Ukrajině

Válka na Ukrajině

Ruský prezident také během rozhovoru se Si Ťin-pchigem uvedl, že je nadále připraven vést s Ukrajinou dialog. Nicméně ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov už dříve v pátek uvedl, že vyjednávat se bude až poté, co Ukrajinci složí zbraně.

Čína je podle svého prezidenta ochotná „spolupracovat se všemi stranami v mezinárodním společenství na prosazování společné, komplexní, kooperativní a udržitelné bezpečnostní koncepce a pevně chránit mezinárodní systém, jehož jádrem je Organizace spojených národů“.

Reklama

Výběr článků

Načítám