Hlavní obsah

Chlapcům, kteří pařížskému vrahovi označili učitele, hrozí vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Čečenec, který v pátek na pařížském předměstí zavraždil středoškolského učitele Samuela Patyho, zaplatil dvěma studentům, aby mu pedagoga ukázali. Podle pařížského prokurátora Jeana-Françoise Ricarde jsou nyní vyšetřování za spoluúčast na teroristickém činu. Smrt učitele Francií otřásla, vláda v reakcí na ni zpřísnila boj s radikálním islamismem.

Foto: Lewis Joly, ČTK/AP

Upomínka na francouzského učitele Samuela Patyho

Článek

Podle Ricarda v souvislosti s Patyho smrtí policie zadržela 16 lidí, devět z nich už propustila. Sedm osob, z toho dvě nezletilé ve věku 14 a 15 let, viní mimo jiné ze spoluúčasti na teroristickém činu.

Středoškolského učitele dějepisu zavraždil v pátek odpoledne 18letý Rus čečenského původu Abdulak Anzorov na pařížském předměstí Conflans-Sainte-Honorine. Uřízl mu hlavu. Motivem činu byla podle vyšetřovatelů pomsta za to, že 47letý Paty před časem s žáky hovořil o svobodě slova a ukazoval jim karikatury proroka Mohameda. Pachatele policisté zastřelili devíti ranami krátce po činu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zásah francouzské policie proti podezřelému z vraždy učitele PatyhoVideo: AP

Ještě před smrtí Anzorov podle agentury AFP zveřejnil video, na kterém se k činu hlásí a rusky říká, že "pomstil proroka".

Pařížský vrah za ukázání učitele zaplatil

Zahraniční

Učitele mu ukázali dva studenti

Podle protiteroristického prokurátora Ricarda Čečenec učitele osobně neznal. Zaplatil proto dvěma studentům, aby mu jej ukázali. Podle agentury se jedná právě o studenty ve věku 14 a 15 let, které policie spolu s dalšími pěti lidmi obvinila. Za identifikaci Patyho dostali 300 až 350 eur (8150 až 9500 Kč).

Záznam: Tichý pochod na počest zavražděného francouzského učitele dějepisuVideo: Reuters

Kromě zabitého Čečence považuje prokuratura za hlavní podezřelé Brahima C., otce jedné ze žaček střední školy, na které Paty vyučoval, a muslimského aktivistu Abdelhakima Sefriouiho.

Po hodině, na které Paty ukazoval karikatury Mohameda, Brahim C. umístil na internet video, v němž se nad jeho chováním rozhořčoval. Ve druhém videu, zveřejněném po osobní stížnosti řediteli, uvedl jméno učitele i školy. Ve třetí nahrávce vystupuje opět otec, tentokrát spolu se Sefriouim, který je znám francouzským tajným službám a který na videu hrozil odplatou, pokud nebude učitel odvolán. Brahim C. si s radikálem Anzorove před samotným činem vyměnil několik zpráv.

Teroristu u Paříže policie zasáhla devíti střelami. Svědek natočil video

Evropa

Macron udělí učiteli řád in memoriam

Ve Francii vyvolala Patyho vražda rozhořčení. Konala se řada pietních shromáždění a demonstrací, ve středu večer se uskuteční v Paříži národní tryzna. Zúčastní se jí prezident Emmanuel Macron, který by měl Patymu udělit in memoriam Řád čestné legie.

Prezident a vláda se v reakci na útok rozhodli zpřísnit boj s radikálním islamismem. Ministr vnitra Gérald Darmanin dnes mimo jiné informoval, že Francie zruší propalestinskou organizaci Cheikh Yassine. Už dříve oznámil, že nechá ještě tento týden uzavřít mešitu na pařížském předměstí Pantin. Darmanin dnes zároveň označil za nepřijatelné výhružky, kterým po Patyho vraždě čelí některé francouzské mešity, například ta v Bordeaux.

Strach nám nenaženete! Francie halasně uctila památku učitele, kterému útočník uřezal hlavu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám