Hlavní obsah

Chirac už nebude kandidovat na prezidenta Francie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Francouzský prezident Jacques Chirac se v příštích prezidentských volbách nebude ucházet o znovuzvolení. Francii chce prý pomáhat jinak. Co přesně ale chce dělat, neupřesnil. Oznámení, že Chirac nebude ve volbách, které proběhnou na jaře, kandidovat, se očekávalo.

Článek

Chirac to v neděli oznámil v televizním projevu k národu. Nevyjádřil v něm podporu žádnému kandidátu, kteří dosud oznámili, že se o křeslo budou ucházet. Za pravici to bude Nicolas Sarkozy, za levici Ségoléne Royalová.

Prezident v projevu řekl, že je hrdý na to, že mohl sloužit Francii a Francouzům. Ve vysoké politice se čtyřiasedmdesátiletý Chirac pohybuje přes 40 let. Prezidentem je od roku 1995. Jeho druhý mandát končí 16. května.

Jako poselství pro budoucnost zdůraznil, že Francie musí nadále odmítat extremismus a rasismus, zachovat národní jednotu, věřit v sebe a hájit svůj společenský model, usilovat o další budování jednotné Evropy, bránit toleranci a dialog mezi lidmi a kulturami ve světě a přispívat k usmíření požadavků rozvoje a zachování životního prostředí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám