Hlavní obsah

Vláda bude na summitu EU prosazovat celistvost Gruzie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zachování územní celistvosti Gruzie a její obnova po nedávné krátké válce s Ruskem jsou prioritami české vlády pro pondělní mimořádný summit Evropské unie. Novinářům to po středečním jednání vlády řekl ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (za SZ).

Foto: René Volfík, ČTK

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg

Článek

"Mandát, který byl udělen panu premiérovi, je poměrně volný," poznamenal Schwarzenberg. Jednání EU o Gruzii svolal na příští pondělí francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Ministr zahraničí zdůraznil, že hlavní snahou ČR je rekonstrukce Gruzie, na kterou již dříve vláda vyčlenila 150 miliónů korun. Ty budou vypláceny po dobu tří let.

Předseda vlády Mirek Topolánek (ODS), který v Bruselu českou delegaci povede, dodal, že EU nebude mít problém s pomocí Gruzii, bude se prý ale jednat především o jejím území.

"My se domníváme, že začít se může donorskou konferencí," poznamenal Topolánek. Podobnou konferenci už ČR svým partnerům v EU navrhla. "Jde o to, jaká míra kritiky ve vztahu EU-Rusko zazní. Země EU jsou jednotné, že kritika zaznít má, nejsou ale jednotné v její hloubce," vysvětlil předseda vlády.

Rusko bude na stole i při předsednictví ČR

„Podporujeme monitorovací misi nebo další kroky, které by vedly k uplatnění mezinárodních pozorovatelů nebo mírotvorných sil, to je ale hodně daleko," dodal premiér.

Místopředseda pro evropské záležitosti Alexander Vondra (ODS) řekl, že nyní je důležité osvobodit se od diskuzí "kdo co zavinil". "To nechme historikům, teď se musíme soustředit na nadcházející týdny a měsíce," řekl s tím, že problém bude ČR řešit i při svém předsednictví EU, které začíná v lednu 2009. "Procházíme obtížným obdobím ve vztahu s Ruskem, ale budeme (na řešení této otázky) připraveni," dodal.

Klaus pozvání na vládu odmítl

V úterý se Topolánek spolu s Vondrou a Schwarzenbergem setkali s prezidentem Václavem Klausem. Ten odmítl pozvání na středeční jednání vlády. "Vzhledem k tomu, že se naše názory na tuto věc zásadně liší, nepředpokládám, že bych svou přítomností mohl postoj vlády jakkoli podstatně ovlivnit," uvedl prezident.

"Prezident se může zúčastnit zasedání vlády kdykoliv, z 99 procent toho nevyužívá. Pokládal jsem za užitečné, aby se zúčastnil, jeho rozhodnoutí ale naprosto respektuji," okomentoval premiér.

Vrcholná schůzka unijních politiků se bude konat v pondělí. Země EU mají projednat budoucnost vztahů EU a Ruska a také pomoc pro Gruzii. Ruskou invazi do Gruzie již ostře odsoudilo NATO, načež vztahy aliančních spojenců a Moskvy ochladly. Moskva v úterý uznala nezávislost dvou gruzínských provincií Jižní Osetie a Abcházie.

Reklama

Výběr článků

Načítám