Hlavní obsah

Čeští vojáci vytáhli proti somálským pirátům

Praha

Do operace Evropské unie proti somálským pirátům se zapojila i Česká republika, uvedlo to na svých stránkách ministerstvo obrany. Do Londýna míří první tři čeští vojáci, kteří se budou podílet na řízení protipirátských akcí z londýnského centra operace Evropské unie NAVFOR Atalanta.

Článek

Podplukovník Jozef Podoba, který českým vojákům velí, k nezvyklému nasazení suchozemských krys v námořní operaci uvedl: „Domnívám se, že námořní charakter operace by nás neměl výrazně handicapovat, protože určité standardní operační postupy jsou při plánování a řízení mezinárodním štábem totožné. Samozřejmě jsme se v přípravě museli více soustředit na námořní terminologii a její používání v praxi."

Podle něj je to pro Česko příležitost, jak dokázat, že země má odborníky, "kteří mohou i v této námořní operaci obstát a být jejími platnými účastníky.“

Zkušenost k nezaplacení

Podoba má už zkušenosti ze dvou zahraničních misí, si účasti na řízení operace Atalanta považuje. „Nebude se jednat o nějaké cvičení, ale o skutečnou operaci, do které je zapojena řada států se svými silami a prostředky.“

Operaci Atalanta, jejímž cílem je ochrana lodí u somálského pobřeží před piráty zaštítěná OSN byla zahájena 8. prosince 2008 Loni byl mandát prodloužen o dalších dvanáct měsíců a zároveň byla rozšířena oblast jejího působení.

Reklama

Výběr článků

Načítám