Hlavní obsah

Český řidič dostal v Británii 10 let za pašování migrantů

K deseti letům vězení za pašování migrantů odsoudil tento týden britský soud českého řidiče kamionu Jana Žigu. Informoval o tom europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

Foto: Celní správa

Afghánec ukrytý v kamionu. Ilustrační foto

Článek

Případ se stal letos v červenci. Žiga kývl podle europoslance na práci, která spočívala v jednorázovém převozu matrací z Belgie do Británie. Za to měl dostat 500 liber (zhruba 15 tisíc korun).

Běžence objevili až britští pohraničníci poté, co řidič prošel všemi kontrolami na francouzské straně i kontrolou se psy na britské straně.

Za přepážkou 21 Afghánců

Podezření vzniklo až při náhodném rentgenování vozů, kdy jeden z osmi snímků ukázal nezvyklou dutinu, a proto byl vůz podrobně prozkoumán. „Britové našli ve voze za umně skrytou přepážkou 21 Afgánců,“ uvedl Zdechovský

Žiga u soudu popřel, že by věděl migrantech, kteří se schovávali jen kousek za jeho kabinou. Tvrdil, že k přepravě matrací ho najal jakýsi Ind či Pákistánec Ali v hotelu, jehož polohu nedokázal upřesnit.

Podle prokurátorky ale řidič o pašování lidí věděl, jeho obhajobu odmítla jako neuvěřitelnou. Soud jí dal zapravdu. „Co by se stalo, kdyby došlo k nehodě na dálnici, k požáru nebo něčemu podobnému? Vždyť v tom prostoru bylo namačkáno 21 lidí, včetně devíti dětí,” uvedla.

Europoslance kontaktovala přítelkyně

O případu se europoslanec dověděl, když ho zkontaktovala Žigova přítelkyně. „Rodině jsme pak pomáhali řešit celou situaci s úřady a advokátem,“ řekl Zdechovský. Připomíná, že ve Francii dostali za podobný čin dva čeští řidiči po dvou letech vězení.

„Nyní s rodinou a advokáty budeme řešit, zda se řidič odvolá nebo se rovnou pokusíme zajistit co nejrychlejší převoz k výkonu trestu v České republice, kde jej rodina bude moci snáze navštěvovat,“ uzavřel Zdechovský. Ten je v kontaktu s českými i britskými úřady a o celé kauze informoval i ministra zahraničních věcí Tomáše Petříčka (ČSSD).

Reklama

Výběr článků

Načítám