Hlavní obsah

Česká loď se solí uvízla pod mostem v Drážďanech

Drážďany
Aktualizováno

Česká nákladní loď blokuje od pondělního večera v saské metropoli Drážďany dopravu na Labi. Plavidlo s 800 tunami soli na palubě strhl silný proud, loď se otočila napříč řekou a od té doby brání průjezdu, napsal v úterý deník Bild.

Foto: Kahnert Sebastian, ČTK

Česká nákladní loď zablokovala dopravu na Labi v Drážďanech

Článek

Loď Albis, která patří společnosti  Evropská vodní doprava (EVD), uvízla v pondělí kolem 21.00 u Albertova mostu v centru Drážďan. Podle drážďanského vodního a plavebního úřadu byla na cestě do Česka, pravděpodobně však najela na mělčinu a silný proud ji strhl ke straně. „Od té doby zcela ochromila průjezd pod oblouky mostu,“ řekl Karsten Wild, mluvčí drážďanského vodního úřadu.

"Jak se to stalo, nevíme, to je v šetření. Na lodi je 800 tun soli, není poškozená, stojí napříč přes Albertův most, kolmo k proudu. Dnes jsme učinili dva pokusy o její vyproštění," řekl ČTK spolumajitel společnosti Lukáš Hradský.

Loď se pokusily vyprostit remorkéry. "Vzhledem k tomu, že je poměrně vysoký vodní stav a loď je hodně naložená, síla (dopraveného) remorkéru Beskydy, dalšího remorkéru a motorové lodí nestačila," doplnil Hradský.

Další pokus učiní rejdaři ve středu. "Pokusíme se loď odlehčit, aby se zmenšil ponor. Pak znovu zkusíme Beskydy a další stroje s navijáky k vyproštění," uvedl Hradský. Podle něj bude vše záležet na dohodě s německými úřady. Náklad soli mířil do Ústí nad Labem.

Nehoda se odehrála v den, kdy inženýři kontrolovali stav pískovcových mostů v Drážďanech.

Česká loď způsobila komplikace v Drážďanech už v prosinci, když uvízla na mělčině nedaleko Mariánského mostu. Vyprostit se ji podařilo až pomocí vodní vlny, kterou z Čech poslalo Povodí Labe. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám