Hlavní obsah

Češi ve volbách kolektivně ztratili paměť, všímají si za hranicemi

– Vídeň/Berlín

Za ukázku kolektivní ztráty paměti považuje rakouský deník Der Standard výsledky víkendových krajských a senátních voleb v České republice. Dokazuje to podle jeho pondělního komentáře nejen úspěch nereformovaných komunistů, ale i politiků v minulosti podezřelých z korupce. Úspěchu KSČM si všímají také další rakouské a německé listy.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ve volbách bodoval i místopředseda KSČM Jiří Dolejš

Článek

"Nejlepším důkazem toho, jak krátká může být lidská paměť v politice, jsou poslední regionální a senátní volby v Česku. Nereformovaní čeští komunisté, kteří se i dvě desetiletí po revoluci zdráhají jasně distancovat od své stalinistické minulosti, se na mnoha místech prosadili jako politická síla udávající tón," píše Der Standard.

Ztráta paměti podle něj postihla Čechy i u otázky korupce. "Jistou dávku ironie nepostrádá fakt, že v jednom z pražských senátních obvodů získali komunisté senzačně relativní většinu s Jiřím Dolejšem, který byl před několika lety natočen skrytou kamerou, jak souhlasil, že za peníze bude intervenovat ve prospěch loterijních lobbistů a ovlivní příslušný zákon," poznamenává rakouský list.

Pozastavuje se také nad úspěchem lidovce Jiřího Čunka, který téměř dosáhl na padesátiprocentní hranici nutnou ke zvolení do Senátu v prvním kole. Der Standard to označuje za jeho "politické znovuzrození".

"Před pár lety, když byl Čunek vicepremiérem, paralyzovala jeho úplatkářská aféra celé měsíce tehdejší kabinet. Následovala nevídaná intervence státního zastupitelství, neboť bylo v sázce přežití vlády. Případ byl rychle odložen. Nyní se Čunek může nechat oslavovat jako hrdina, i když jeho triumf za sebou zanechává pachuť," soudí Der Standard.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Čunek

Triumf komunistů

Triumfem nazývá volební úspěch českých komunistů berlínský Der Tagesspiegel. Také ten připomíná, že se po sametové revoluci nereformovali a zůstali "ortodoxně levicovou stranou". Jejich volební zisky podle listu povedou k dalekosáhlým změnám v celé české politice, kde dosud platilo nepsané pravidlo, že se s komunisty nevládne. Der Tagesspiegel označuje víkendové volby za důležitý barometr nálad před lednovými volbami nového českého prezidenta.

Levicový deník Neues Deutschland výsledek hlasování shrnul titulkem "Občané potrestali Nečasovu vládu". Voliči podle něj vystavili středopravé koalici účet za korupční skandály a neustálé spory mezi vládními stranami.

Reklama

Výběr článků

Načítám