Hlavní obsah

Češi v Tatrách se ocitli pod lavinou, kolegovi zachránili život

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Lavina zasáhla v sobotu pětičlennou skupinu českých a slovenských turistů v Malé studené dolině ve Vysokých Tatrách. Čtyři turisty zasypala lavina částečně a jeden zůstal zcela pod sněhem. Jak informoval web horských záchranářů, všichni naštěstí vyvázli bez vážnějšího zranění.

Foto: Zoom - Tirol, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Horskou záchrannou službu požádala o pomoc žena, která při výstupu na Téryho chatu viděla, jak se lavina utrhla a zavalila skupinu turistů. Na místo se okamžitě vydalo pět horských záchranářů na sněžných skútrech. Částečně zasypaní turisté se naštěstí sami vyhrabali a následně našli a vyprostili i zcela zasypaného kolegu.

Sami začali sestupovat na Zamkovského chatu. S horskými záchranáři se potkali nad hranicí lesa. Záchranáři na místě zkontrolovali zdravotní stav turistů a konstatovali, že žádný z nich neutrpěl vážnější zranění. Turisté na vlastní žádost zůstali na Zamkovského chatě, kde byli ubytováni.

Horská záchranná služba upozorňuje, že po silném sněžení se podmínky ve vysokohorském terénu rychle mění a ve Vysokých Tatrách platí třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné mezinárodní stupnice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám