Hlavní obsah

Češi na summitu otevřeli kauzu Savčenkové, Francie a Německo se jí odmítly zastat

Brusel

Na český popud se nynější summit Evropské unie několik desítek minut zaobíral případem v Rusku vězněné ukrajinské pilotky Nadiji Savčenkové. Po konci prvního jednacího dne to novinářům řekl český premiér Bohuslav Sobotka.

Foto: Jakub Dospiva, ČTK

Český premiér Bohuslav Sobotka

Článek

V závěrech summitu se ale téma nakonec neobjeví. Ke kauze by se měl veřejně vyjádřit předseda Evropské rady Donald Tusk.

Sobotka vysvětlil, že navrhl do závěrů summitu zařadit formulaci, kterou by se prezidenti a premiéři osmadvacítky postavili nejen za Savčenkovou, ale především za naplnění principu z minských mírových dohod o výměně zajatců a propuštění nelegálně zadržovaných osob.

Foto: Reuters

Nadija Savčenková za sklem u ruského soudu

Nepohodlná formulace 

„Ta formulace bohužel narazila na odpor některých členských zemí, jiné ji podpořily,” poznamenal Sobotka. Podle médií se takto postavená věc nelíbila Německu a Francii.

Český premiér řekl, že s kolegy v poměrně složité debatě řešili, zda otázku plnění minských dohod "zploštit" jen na otázku výměny zajatců.

Savčenkové hrozí v Rusku 23 let vězení, obžalována je z vraždy a z překročení ruských hranic. Ukrajinka vinu odmítá, na protest proti svému věznění vyhlásila předminulý týden hladovku. Ruský soud by měl oznámit rozsudek příští týden. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám