Hlavní obsah

Češi a Slováci na Donbasu vytvořili samostatnou jednotku

Právo, Novinky, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na východě Ukrajiny bojuje samostatná jednotka českých a slovenských žoldnéřů. Působí v rámci mezinárodní brigády 15. armády separatistické Doněcké lidové republiky, uvedl server aktuality.sk. V brigádě jsou čtyři Češi a čtyři Slováci.

Foto: Facebook

Mezinárodní jednotka dobrovolníků je aktivní i na Facebooku

Článek

Od letošního února do dubna působila jednotka v oblasti Debalceva. Od začátku května sídlí u Marjinky, řekl serveru jeden z jejích slovenských příslušníků.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Česko-slovenská jednotka podle něj chce svým způsobem navázat na tradici československých legií. „Evropskou unii vnímáme jako diktaturu a NATO jako agresivní pakt. Toto je naše forma, jak proti nim bojovat,“ uvedl. „Slovensko už dávno není suverénní stát. V politických rozhodnutích přijímáme diktát Bruselu a v ekonomických diktát oligarchů,“ dodal.

„Nejznámější Slovák je Sojka (Martin Keprta - pozn. aktuality.sk), který je v hodnosti nadporučíka. Další Slováci a Češi nemají velitelské funkce, působí většinou v řadových hodnostech, případně jako konzultanti,“ popsal muž, který nechtěl prozradit svou totožnost.

Dohody prý neporušují

Jednotka se zabývá diverzí a rozvědkou v týlu protivníka, přičemž údajně respektuje dohody z Minsku. „Klidné období tady nikdy nebylo a do míru ani nikdy nebude. Přestřelky a zranění jsou tady každý den. Boje může ukončit pouze intervence třetí strany, NATO nebo Ruska,“ poznamenal.

Podle něj na Donbas neustále proudí posily, a to i ze Slovenska a Česka. “Jsou tady Češi, kteří mají ruské kořeny a cítí povinnost bránit ruské obyvatelstvo,“ prozradil. Noví lidé přicházejí k brigádě přes ruské město Rostov na Donu. Zahraniční bojovníci dostávají žold ve výši 8000 hřiven (přes 9000 Kč) měsíčně.

Češi na Donbasu

Na Donbasu bojují podle odhadů až desítky Čechů. Nejméně dva z nich přišli o život. Úmrtí tělocvikáře Iva Stejskala z Brna potvrdila na Facebooku jeho sestra, která současně sdělila, že zemřel i jeho spolubojovník Vojtěch Hlinka ze Žatce.

Loni povstalci zveřejnili video s dalším Čechem, který se k nim přidal jako dobrovolník. Muž se na snímku, zveřejněném povstaleckou agenturou Novorosija, představuje jako Ben, který v Čechách podnikal a na Ukrajinu se vydal poté, co zhlédl záběry z kyjevského Majdanu a Oděsy.

Zpověď Čecha bojujícího po boku separatistů na východě Ukrajiny

Ministerstvo zahraničních věcí ČR tvrdí, že o Češích na východní Ukrajině neví. „Ministerstvo zahraničí situaci na východě Ukrajiny pozorně sleduje. V tuto chvíli nemáme potvrzeny informace o údajném zapojení občanů České republiky na straně proruských nelegálních ozbrojenců,” uvedl v pondělí úřad pro Novinky.

České zákony zakazují vojenskou službu v cizích armádách pod trestem až pěti let vězení. Výjimkou je služba v armádách členských zemí NATO či služba se souhlasem prezidenta.

O Rusech údajně nic neví

O přítomnosti bojovníků z Ruska na straně separatistů, o nichž mluví ukrajinská vláda i NATO, zdroj ze Slovenska údajně nic neví. „Informace o přítomnosti ruských vojsk pochází z fotek, kde je kluk s ruskou vojenskou nášivkou. Ruskou nášivku, případně ruské vojenské označení tady nosí hodně lidí. Rusko nám pomáhá morálně a politicky. Posílá také humanitární pomoc, která je víc než nutná,“ řekl.

„Ruská armáda zde nepotřebuje být. Je tu neskutečné množství dobrovolníků. Každý den projde přijímací komisí pět až dvacet lidí,“ dodal.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: STRINGER, Reuters

Průvod demonstrantů v moskvě

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám