Hlavní obsah

Červenec byl na Zemi nejteplejší měsíc v historii měření, ukázala satelitní data

Uplynulý červenec byl na planetě Zemi nejteplejší měsíc v historii měření, oznámil v pondělí šéf evropského programu Copernicus Jean-Noël Thépaut. Ovšem jen velmi těsně. Teploty na jednotlivých místech v červenci 2019 byly podle satelitních údajů v průměru o 0,04 stupně vyšší než v dosud nejteplejším červenci 2016.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Venkovní teploměr na budově v německém Bonnu

Článek

"Rozdíl je tak malý, že je možné, že ostatní pracoviště, která používají trochu jiné metody, nedojdou ke stejnému závěru," uvádí se v prohlášení šéfa programu Copernicus. Agentura AFP připomněla, že americký Národní úřad pro oceány a ovzduší (NOAA) ani americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) údaje za červenec ještě nezveřejnily.

Extrémně vysoké teploty trápily v červenci obyvatele velké části Evropy či Spojených států. Mnohde přispěly k šíření rozsáhlých požárů. Na řadě míst padaly v červenci národní či oblastní rekordy, více než 40 stupňů Celsia naměřili meteorologové i na severu Německu, v Belgii či Nizozemsku.

Podle zprávy projektu Copernicus byly teploty kromě západní Evropy výrazně vyšší, než je průměr z let 1981-2010, také v Africe, Austrálii, na Aljašce, Grónsku, západní části Sibiře, ve střední Asii a také v částech Antarktidy. Naopak nižší teploty, než je průměr, zaznamenaly satelity ve východní Evropě, Kanadě a východní části Sibiře. Současně autoři projektu přiznali, že za překonání průměrů v západní Evropě může několik extrémně teplých dní na konci měsíce.

Červenec 2019 byl o 0,56 stupně teplejší, než je průměr z let 1981-2010, a o 1,2 stupně teplejší než července v období 1850-1900.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám