Hlavní obsah

Cena pro Klause za klidné rozdělení federace vyvolala na Slovensku spory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Někteří členové výboru Matice slovenské protestovali proti udělení ceny exprezidentovi Václavu Klausovi za zásluhy na poklidném rozdělení Československa. Vadilo jim, že tuto cenu neměl dostat žádný Slovák. Cenu Václav Klaus převzal v sobotu vpodvečer. Matice Slovenská v těchto dnech oslavuje 150. výročí svého vzniku.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus

Článek

„Byli jsme schopni se rozdělit, ale vzájemně jsme se neztratili. Dnešek dává našim tehdejším nelehkým rozhodnutím zapravdu. Oprávněně se domníváme, že vztahy mezi Čechy a Slováky nebyly nikdy přirozenější, spontánnější a lepší než dnes,” řekl Klaus.

Jeho ocenění navrhl předseda Matice slovenské Marián Tkáč coby projev „díku slovenského národa” za to, že Klaus prý pomohl Slovensku na jeho cestě k samostatnosti. Toto rozhodnutí ale vyvolalo ve vedení Matice slovenské spory.

„Václav Klaus má nepochybně zásluhy na tomto politickém kroku. Měly se však zohlednit naše slovenské osobnosti, které se zasloužily o vznik Slovenské republiky v roce 1993,“ píše se v dopise členů výboru Matice slovenské. Signatářům vadilo, že o udělení ceny rozhodl předseda Matice slovenské Tkáč bez účasti nejvyšších orgánů této kulturní instituce.

„Do kategorie zahraniční politik jsme nenašli lepšího a vhodnějšího kandidáta, než je pan Václav Klaus,“ řekl Novinkám předseda Matice slovenské Marián Tkáč.

Cenu nakonec dostal i Mečiar

Předseda Matice slovenské připustil, že kategorii zahraniční politik vymysleli proto, aby mohli Klause ocenit. Cenu nakonec Matica slovenská udělila také například někdejšímu slovenskému premiérovi Vladimírovi Mečiarovi.

Člen vedení Matice slovenské Roman Michelko ovšem kritizoval i samotné ocenění Klause. „Ani jeho zásluhy na rozdělení Československa nebyly až tak zásadní, aby překryly jiné negativní věci. Jako například jeho role při dělení (federálního) majetku nebo výroky o tom, že špinavé peníze neexistují,” řekl v uplynulých dnech Michelko.

Podle pozorovatelů spory mezi vedením Matice slovenské a jejím šéfem Tkáčem souvisejí s blížící se volbou nového předsedy této instituce.

Klaus coby český premiér a jeho tehdejší slovenský protějšek Vladimír Mečiar byli po volbách v roce 1992 hlavními tvůrci dohody politiků, která vyústila v rozdělení České a Slovenské Federativní Republiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám