Hlavní obsah

Čech, který ve Florencii narazil umělkyni obraz na hlavu, stíhán nebude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Florencie

Jednapadesátiletý Čech, který byl v neděli v italské Florencii zadržen po svém útoku na srbskou umělkyni Marinu Abramovičovou, je opět na svobodě. Performerka se rozhodla, že ho nebude žalovat, informoval server Artlyst.

Foto: Profimedia.cz

Marina Ambramovičová

Článek

Muž narazil ženě přes hlavu zarámované plátno, na kterém byl portrét Abramovičové. Později tvrdil, že to „musel udělat kvůli svému umění”. [celá zpráva]

Incident se stal v okamžiku, kdy 71letá žena opouštěla vernisáž své výstavy ve florentském Palazzo Strozzi. Útočníka, který se označuje za umělce, italská policie podle tiskové agentury DPA zná. Letos v lednu posprejoval na náměstí Piazza della Signoria ve Florencii sochu švýcarského tvůrce Urse Fischera.

Abramovičová deníku La Repubblica řekla, že si nejprve myslela, že muž, který se blížil s úsměvem, jí obraz nese darem. Po incidentu požádala, aby se s ním mohla setkat – chtěla se dozvědět, proč se k činu uchýlil.

"Násilí směřované proti ostatním není uměním. Také jsem byla mladá neznámá umělkyně, ale nikdy jsem nikomu neublížila. Během své práce se vystavuji různým situacím, v nichž riskuji život. Ale to je mé rozhodnutí a podmínky si stanovuji sama," reagovala Abramovičová, když se od útočníka dozvěděla, že ho motivovaly umělecké pohnutky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Český útočník napadl srbskou umělkyni na výstavě ve FlorenciiVideo: Reuters

Nahota a dolary

Italské úřady sice útočníkovo jméno nezveřejnily, ale podle florentského vydání deníku Corriere della Sera se jmenuje Václav Pišvejc. List připomíná jeho další aktivity ve Florencii. V roce 2012 pokryl stěny bývalého kláštera svaté Uršuly v centru města falešnými dolarovými bankovkami. O dva roky později se vysvlékl nedaleko florentského dómu a lehl si na zem vystlanou falešnými dolarovými bankovkami. A rok poté se obnažil u katedrály Santa Maria del Fiore. V roce 2016 jeho činnost v kontextu starého a nového umění ve Florencii popsal list La Repubblica.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám