Hlavní obsah

Čech dostal v Drážďanech osm let za obchodování s kradenými vozy

Drážďany

Soud v Drážďanech poslal ve čtvrtek na osm a půl roku do vězení muže z Ústí nad Labem. Nakoupil od zlodějů desítky aut ukradených v Německu, která následně rozebíral a prodával na náhradní díly. Informovala o tom rozhlasová stanice MDR.

Foto: Ralph Orlowski, Reuters

Německá policie pátrá.

Článek

Podle státního zastupitelství odsouzený dvaačtyřicetiletý muž nakoupil nejméně 38 ukradených aut, převážně značky Škoda. Vozidla ukrýval v nevyužívaném lomu poblíž Ústí nad Labem, kde je s několika pomocníky rozebíral na součástky. Náhradní díly pak prodával ve své garáži.

Německé vyšetřovatele upozornil na překupníka jeden z jeho obchodních partnerů, který v procesu vystupoval jako korunní svědek.

Policie proti Čechovi zasáhla loni v dubnu, kdy objevila v kamenolomu několik autodílů. Muž podle státního zastupitelství nepřestal v trestné činnosti ani po nástupu do vazby, přes mobilní telefon dával pokyny své ženě, aby v prodávání dílů z kradených aut pokračovala.

Muži hrozil ve dvouměsíčním procesu až desetiletý trest, soudce se nakonec přiklonil k horní části trestní sazby. Obhájci Čecha žádali pro svého klienta nanejvýš pět let vězení.

Sasko se potýká s krádežemi aut především v oblastech blízko hranice s Polskem a  Českem. Podle policie pachatelé prchají s kradenými vozy za hranice, kde je rychle předávají překupníkům, kteří vozidla rozebírají na díly. Loni v prosinci poslal drážďanský soud do vězení pětici Čechů, která krádežemi aut v pohraničí způsobila škodu přes 250 tisíc eur (6,8 miliónu korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám