Hlavní obsah

CDU kancléřky Merkelové zabodovala ve volbách v Sársku, sociální demokraté druzí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zemské volby v západoněmeckém Sársku vyhrála podle aktualizovaného odhadu veřejnoprávní televize ARD překvapivě Křesťanskodemokratická unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové před sociální demokracií (SPD). Obě strany dělí více než deset procentních bodů. Do zemského sněmu se dostane i Levice a také Alternativa pro Německo (AfD).

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Martin Schulz, kandidát německých sociálních demokratů na kancléře

Článek

Hlasování v Sársku bylo důležitým testem na začátku volebního roku, který vyvrcholí zářijovými parlamentními volbami.

Sociální demokraté, povzbuzeni nominací Martina Schulze na kancléře, se sice v posledních týdnech v průzkumech veřejného mínění na CDU dotahovali, nakonec ale ani takzvaný Schulzův efekt, jak mu přezdívají média, nestačil.

CDU v Sársku podle odhadů získala 40,7 procenta hlasů, SPD 29,6 procenta. Do zemského sněmu jde ještě Levice s 12,9 procenta a AfD s 6,2 procenta. Vypadnou z něj naopak Zelení (4,00 procenta) a Piráti (0,7 procenta).

Velká koalice bude pokračovat

Proti volbám před pěti lety si CDU polepšila o více než pět procentních bodů, SPD naopak o jeden bod přišla. Levice ztratila více než tři body. AfD se do zemského sněmu v Sársku dostane vůbec poprvé, a bude tak zastoupena už v celkem 11 zemských parlamentech.

Pokud konečné výsledky potvrdí dosavadní odhady, bude to znamenat, že v zemském sněmu nebude většina pro vytvoření vlády SPD a Levice, o které se uvažovalo. Nejpravděpodobnější je tak pokračování velké koalice pod vedením populární šéfky sárské vlády Annegret Krampové-Karrenbauerové (CDU). Křesťanští demokraté získají v 51členném sněmu 24 křesel, SPD 17, Levice sedm a AfD tři.

Další měření sil přijde v květnu, kdy Německo čekají zemské volby ve Šlesvicku-Holštýnsku a v nejlidnatější spolkové zemi Severním Porýní-Vestfálsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám