Hlavní obsah

CDU i CSU si stojí za svými šéfy

Právo, ČTK, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gordický uzel zůstává nerozťat: rozhodnutí, koho vyšle konzervativní dvojblok křesťanských stran CDU/CSU v zářijových volbách do Spolkového sněmu jako uchazeče o úřad německého kancléře, v pondělí nepadlo. Odcházející kancléřka Angela Merkelová v úterý uvedla, že se do výběru lídra nechce zapojit.

Foto: Michael Kappeler, ČTK/AP

Armin Laschet z CDU (vlevo) a Markus Söder z CSU v neděli před jednáním v Berlíně.

Článek

„Chtěla jsem, chci a budu se držet stranou,” řekla Merkelová na novinářský dotaz, zda by okomentovala mocenské soupeření mezi Laschetem a Söderem.

Vedení obou uskupení se v pondělí postavila za své „koně“ – CDU za Armina Lascheta (60), svého předsedu a premiéra nejlidnatější spolkové země Severního Porýní-Vestfálska, a bavorská odnož za Markuse Södera (54), též šéfa a předsedu zemské vlády. Oba se nyní musí dohodnout, oba hovoří o tom, že času není nazbyt.

Nejsou to snadné dny
Markus Söder, bavorský premiér

Jako první vyslala své poselství CDU dosluhující kancléřky Merkelové (66). Po dopoledním několikahodinovém zasedání prezidia v berlínském domě Konrada Adenauera La­schet na tiskové konferenci oznámil, že ho podpora spolustraníků těší a že „vyjasnění K-otázky (kandidáta na kancléře – pozn. Práva) nesnese odkladu“.

Televize ZDF sdělila, že špičky CDU o Laschetovi nehlasovaly a že v diskusi vystoupili všichni členové nejužšího vedení. „Rokování se zpočátku neslo v převaze předsedových stoupenců. Posléze se slova ujali i pochybovači,“ líčil průběh web televize SAT 1.

Bavorský premiér má ambice stát se kancléřem

Evropa

Přednost Söderovi dala berlínská organizace. „Markus Söder je úspěšným krizovým manažerem, který vyvede Německo z pandemie a dokáže mu zajistit budoucnost,“ sdělil v prohlášení šéf berlínské CDU Kai Wegner.

Také několik dalších členů grémia vyjádřilo, byť opatrněji, pochybnosti o Söderovi. Týdeník Der Spiegel napsal, že krátce před hlasováním podpora šéfovi CDU slábla. „Mnozí poslanci se obávají, že s ním v čele přijdou o své mandáty, základní organizace se děsí klesajících preferencí i toho, že Laschet a veřejnost si k sobě cestu nenašli,“ upozornil.

Minulý týden se ze 60 členů okresní organizace Alzey-Wirms ve spolkové zemi Porýní-Falc 85 procent vyslovilo pro Södera. „Vzkazujeme do Berlína: tak to vidí základna,“ nechal se slyšet Markus Cobrad (59), šéf okresní organizace.

Alternativa pro Německo chce odchod z EU, volební lídry nevybrala

Evropa

Naopak od doby, co se odklonil od své mentorky Merkelové, získal Laschet sympatie na východě země. „Laschet dokáže integrovat, Söder rozděluje,“ shrnul Raymond Walk (59), místopředseda durynské organizace.

Co bude dál?

Stejnou podporu jako předsednictvo CDU Laschetovi v pondělí odpoledne v Mnichově vyslovilo vedení CSU Södeovi. „Názor je jednomyslný,“ podotkl Markus Blume (46), generální tajemník CSU.

„Nejsou to snadné dny, ale jde o rozhodující nastavení dalšího směřování. Průzkumy veřejného mínění nejsou všechno, avšak znamenají důležitý ukazatel. Nemůžeme se odpojit od většiny lidí v této zemi,“ řekl po zasedání Söder v narážce na fakt, že ve všech sondách do nálad veřejnosti Lascheta přesvědčivě válcuje.

Laschet, Söder a převoznické veslo

Zahraniční

Oba prohlásili, že se spolu ve vzájemné úctě dohodnou, přičemž oba se nevyhnuli obratu „co nejdříve“. Söder nicméně dal na srozuměnou, že rozhodnutí, které média označují za klíčové pro CDU/CSU za posledních 16 let, nechce za každou cenu uspěchat, nicméně očekává ho do závěru tohoto týdne.

V úterý o kandidatuře opět jednala poslanecká frakce CDU/CSU ve Spolkovém sněmu. Ani tam konečné rozhodnutí nepadlo, na Söderovu stranu se ale přiklonila většina řečníků, konkrétně 44 poslanců, z nichž 16 bylo z CSU. Lascheta podpořilo 22 poslanců, z nichž 16 bylo z jeho domovského Severního Porýní-Vestfálska.

Němci chtějí Södera
CDU/CSU se Söderem v čele by volilo 46 procent dotazovaných.
Laschet by mohl počítat se 12 procenty.
29 procentům se nezamlouvá ani jeden. 13 procent neví.
Zdroj: institut Yougov pro list Handelsblatt

Reklama

Výběr článků

Načítám