Hlavní obsah

CDU/CSU cloumá skandál, dva její poslanci vydělávali na nákupech drahých respirátorů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Dva zákonodárci německé vládní konzervativní unie CDU/CSU oznámili rezignaci na parlamentní funkce kvůli podezřením, že vydělali na státních nákupech respirátorů. Informovala o tom v neděli agentura DPA. Kauza může podle médií ovlivnit výsledky regionálních voleb, které se konají za týden ve dvou spolkových zemích. Německo čekají letos v září také volby parlamentní.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Z parlamentní frakce vystoupil v neděli poslanec Křesťanskodemokratické unie (CDU) Nikolas Löbel, který zároveň uvedl, že v srpnu se vzdá poslaneckého mandátu a v zářijových volbách už nebude kandidovat. Löbel čelí kritice, že jeho firma vydělala asi 250 000 eur (6,5 milionu Kč) za vyjednání kontraktu na respirátory ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko. Zprostředkoval nákup pro spolkovou zemi od dvou soukromých firem v Heidelbergu a Mannheimu.

„Přijímám plnou zodpovědnost za své činy a vyvozuji z toho politické důsledky,” uvedl poslanec Löbel, který se podle místních médií také omluvil. Omluvu ale mnozí nepovažují za dostatečnou. Susanne Eisenmennová, která má šanci se stát premiérkou Bádenska-Württemberska řekla časopisu Der Spiegel: „Je neakceptovatelné, aby se poslanci obohacovali na této vážné krizi.”

Löbel není jediný

Už v pátek rezignoval na místopředsednictví frakce CDU/CSU ve Spolkovém sněmu bavorský poslanec za CSU Georg Nüsslein, který také řekl, že v zářijových volbách už nebude kandidovat a vzdá se postu tajemníka poslaneckého klubu unie.

Tento člen strany CSU čelí podezření, že přijal úplatek 600 000 eur prostřednictvím konzultační firmy také za zprostředkování nákupu respirátorů. Případ vyšetřuje mnichovská prokuratura, Nüsslein obvinění odmítá.

Reklama

Výběr článků

Načítám