Hlavní obsah

Čaputová: Slovensko potřebuje funkční právní stát

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová přednesla v pátek svoji první zprávu o stavu republiky před poslanci parlamentu. Zdůraznila v něm, že země potřebuje funkční právní stát, který prostřednictvím nezkorumpovaných justičních orgánů dokáže zabezpečit spravedlnost.

Foto: Česká televize ČT24

Zuzana Čaputová přednáší svou první zprávu o stavu země.

Článek

Podle Čaputové se Slovensko v této oblasti v posledních měsících zlepšuje. „Jsem svědky procesů s ekonomicky vlivnými lidmi, kteří měli své spřízněnce v justici i v politice. Jsme svědky stíhání vícero soudců, jejichž případy naznačují dávno tušený problém korupce v justici, co je mimořádně závažný jev, jelikož justice má spravedlnost zabezpečovat, nikoliv ji používat k soukromému obohacení,“ řekla Čaputová.

„Vývoj v těchto a dalších případech trestných činů veřejných činitelů a s nimi spřízněných osob bude lakmusovým papírkem vývoje od postkomunistické éry do éry silného právního státu,“ dodala prezidentka.

Čaputová připomněla, že až vražda novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové a její vyšetřování přinesly odhalení o zneužívání moci na soudech a prokuratuře.

Soudce slovenského ústavního soudu končí kvůli kontaktům s Kočnerem

Evropa

„Jak je možné, že takto vybudovaná korupční síť služeb a protislužeb se léta rozvíjela a nerušeně fungovala bez toho, aby došlo k jakémukoli zpochybnění selhávajících soudců a prokurátorů?“

Koronavirus jsme zvládli

Prezidentka naopak ocenila, jak se země dokázala spojit v boji proti pandemii koronaviru. Slovensko podle ní patří v tomto směru mezi nejúspěšnější na světě. „Když máme společný cíl a spolupracujeme, dokážeme velké věci, a to na světové úrovni. Tuto soudržnost ve společnosti je potřeba zachovat,“ uvedla Čaputová, která pochválila bývalou vládu premiéra Petra Pellegriniho i současný kabinet premiéra Igora Matoviče za správná rozhodnutí v boji s pandemií.

„Hotovo, můžete to pustit.” Česko-slovenskou hranici lze opět projet bez kontrol

Domácí

Krize kolem koronaviru podle Čaputové odhalila zranitelnost slovenské ekonomiky jednostranně postavené na automobilovém průmyslu. „Skutečnost, že Slovensko je dílnou světových automobilek, bychom měli považovat za přechodné období, které mělo své plusy, ale musíme se z něj dostat podporou domácího podnikatelského prostředí,“ řekla Čaputová.

Reklama

Výběr článků

Načítám