Hlavní obsah

Cameron ustupuje odpůrcům EU ve vlastní straně

Londýn

Vedení britských konzervativců zveřejnilo v úterý v Londýně návrh zákona, který by Spojené království zavazoval uspořádat do konce roku 2017 referendum o dalším členství země v Evropské unii. Premiér David Cameron tak chce ukončit dlouhé spory konzervativců ohledně vztahu k EU, které stranu oslabují.

Foto: Toby Melville, Reuters

Britský premiér David Cameron.

Článek

Asi stovka poslanců z řad Konzervativní strany patří k odpůrcům členství Británie v EU. Jejich hlas nabývá na síle i kvůli rostoucí popularitě strany UKIP, která bodovala v místních volbách. [celá zpráva] EU je stále méně populární i mezi britskými voliči. Podle jednoho průzkumu z minulého týdne chce z Evropské unie vystoupit 46 procent Britů.

Cameron čelí i vzpouře ve vlastním kabinetu. V pondělí ministr obrany Paul Hammond oznámil, už jako druhý člen vlády, že by hlasoval pro odchod z EU.

Cameron sliboval už před vítěznými volbami, že uspořádá referendum o dalším členství Británie v sedmadvacítce. Teď čelil tlaku, aby se konalo už ve volebním roce 2015.

Referendum až po volbách

V návrhu zákona je uvedeno, že Londýn otevře jednání s Bruselem o nových podmínkách členství Spojeného království v EU, potom bude do konce roku 2017 následovat referendum.

Cameron se poprvé o připravovaném zákonu zmínil v pondělí ve Washingtonu při návštěvě Bílého domu. Prezident USA Barack Obama jej nečekaně podpořil, když prohlásil, že premiérův plán na sjednání nových podmínek členství ještě před referendem je "logický".

Podle Obamy je správné "nejprve opravit, co se porouchalo", než se porouchaná věc zničí.

Šance jsou malé

Šance na schválení návrhu zákona v britském parlamentu nejsou ale podle analytiků velké. Konzervativci nemají v dolní sněmovně většinu a liberální demokraté, jejich koaliční partneři, chovají stejně jako opoziční labouristé vůči EU mnohem větší sympatie. Zákon proto nejspíš zablokují.

Mezi poslanci Konzervativní strany má Brusel asi stovku tvrdých odpůrců. Tito poslanci sice souhlasí s evropským jednotným trhem, ale unijní politiku považují za byrokratickou a nedemokratickou.

Podle jednoho z průzkumů by chtěla třetina britských voličů uspořádat referendum o členství v EU už nyní.

Reklama

Výběr článků

Načítám