Hlavní obsah

Cameron naznačil Polsku ochotu ke kompromisu ohledně sociálních dávek pro cizince

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Britský premiér David Cameron, který se snaží získat podporu pro plán reformy Evropské unie, se s polskou předsedkyní vlády Beatou Szydlovou shodl na potřebě posílit roli národních parlamentů. Ve sporné otázce, která se týká ideje Londýna omezit sociální dávky přistěhovalcům z jiných zemí EU, dal ve čtvrtek Cameron najevo ochotu ustoupit.

Foto: Alik Keplicz, ČTK/AP

Britský premiér David Cameron se zdraví s polskou předsedkyní vlády Beatou Szydlovou.

Článek

„I v této nejobtížnější otázce sociálních dávek jsme se shodli, že budeme společně pracovat na hledání řešení. Myslím, že s ohledem na politickou vůli, kterou jsem v Polsku viděl, ho můžeme najít,” řekl novinářům po schůzce Cameron. „Problémem je rozsah velkého pohybu lidí, který jsme viděli v minulém desetiletí,“ dodal podle agentury Bloomberg. V Británii je nyní 850 000 Poláků.

Také Szydlová je přesvědčena, že se podaří najít shodu, i když poznamenala, že „existují návrhy britské vlády v rámci reformy EU, které pro ně nejsou akceptovatelné”.

„Nejdůležitější je, že jsme se shodli na dalších rozhovorech. Jsme si jisti, že Polsko a Spojené království dosáhnou dohody,“ dodala Szydlová.

Cameron hledá podporu

Nová polská konzervativní vláda strany Právo a spravedlnost (PiS) je v názorech na posílení role jednotlivých států a volnější integraci Cameronovi výrazně bližší než předchozí středopravý kabinet prosazující například rychlé přijetí eura.

„Posilování role národních parlamentů je tématem, které chce Polsko i Británie respektovat a rozvíjet,” prohlásila Szydlová, podle níž obě země mají zájem o volný evropský trh a suverenitu členských zemí. Podle premiérky je pro Polsko důležité, aby Británie zůstala členem EU a přispívala k lepšímu fungování Unie.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Předsedové vlád Británie a Polska David Cameron a Beata Szydlová

Společnou řeč našly podle Camerona obě země i v obranné politice. Britský premiér je pro posílení přítomnosti vojsk NATO ve východních zemích Aliance, po němž Varšava volá. Britští vojáci se účastní cvičení v Polsku a piloti patrolují nad Baltským mořem, uvedl premiér. „Chceme však dělat více, Británie je jednou z prvních zemí, které poskytly své vojáky do sil rychlé reakce NATO, a snaží se o přítomnost Aliance v její východní části,” dodal.

Cameron byl prvním premiérem cizí země, který navštívil Polsko poté, co se stala premiérkou Szydlová, když konzervativní strana Právo a spravedlnost vyhrála volby. Přijel tam z Rumunska, kde také hledal podporu pro britské návrhy reformy Unie. Cameron slíbil britským voličům uspořádat do konce roku 2017 referendum o dalším členství země v EU. Dohoda mezi Bruselem a Londýnem má být jedním z témat unijního summitu, který se uskuteční příští týden.

Pokračovat v tlaku na Rusko

Na následné schůzce s polským prezidentem se Cameron a Andrzej Duda shodli na potřebě prodloužení protiruských sankcí. I s ním mluvil o bezpečnostních tématech a také o migrační vlně do Evropy. Oba politici se shodli, že evropské země by měly co nejvíce pomáhat Syřanům přímo v jejich regionu a podporovat ty blízkovýchodní země, které je mohou přijmout.

Cameron s Dudou také jednali o konfliktu na Ukrajině a o přístupu svých zemí k Rusku. „Oba pánové se velmi zřetelně shodli, že je třeba prodloužit sankce proti Rusku v souvislosti s ukrajinskou krizí a že minské dohody nejsou zcela naplňovány,” řekl novinářům šéf Dudova úřadu Krzysztof Szczerski.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám