Hlavní obsah

Bývalý slovenský premiér Fico zůstává v čele Směru

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na sobotním sněmu nejsilnější slovenské opoziční strany Směr-sociální demokracie byl opětovně zvolen do jejího čela pětapadesátiletý expremiér Robert Fico, který neměl protikandidáta. K výraznému omlazení však došlo na postech místopředsedů strany.

Foto: Reuters

Robert Fico byl opětovně zvolen do čela strany Směr.

Článek

Výměnou vedení reagoval Směr na odchod 11 poslanců ze strany. Tato skupina v čele s expremiérem Petrem Pellegrinim založila stranu Hlas-sociální demokracie.

Mezi pěti novými místopředsedy Směru je například 29letý Erik Kaliňák, synovec bývalého ministra vnitra Roberta Kaliňáka, který z funkce odstoupil v roce 2018 po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové. Dalším místopředsedy se stali 40letý Ľuboš Blaha, 38letý Richard Takáč, 49letý Ladislav Kamenický a 54letý Juraj Blanár.

„Chceme být normální sociální demokracie, která bere v úvahu slovenská specifika. Nechceme být ani evropská sociální demokracie, ani liberální sociální demokracie,“ řekl Fico s tím, že jsou připraveni viset na krku současné slovenské vládě jako buldok.

Zloděj nemůže být premiérem. Pellegrini vyzval Matoviče, aby odstoupil

Evropa

Fico však opětovně zdůraznil, že soupeřem Směru není Pellegriniho strana, ale současná vládní koalice v čele s premiérem Igorem Matovičem (hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti, OLaNO). Předseda Směru připustil, že jeho nástupcem měl být Pellegrini, ale „ten se 15 let přetvařoval“.

Směr má ve 150členném slovenském parlamentu 26 poslanců, vládní OLANO 53. Podle červnového průzkumu agentury Focus by Směr získal jen 9,5 procenta hlasů a Pellegriniho strana Hlas by získala až 19,3 procenta hlasů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám