Hlavní obsah

Bývalý skotský premiér Salmond čelí nařčení ze sexuálního obtěžování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Bývalý první ministr Skotska Alex Salmond ve středu oznámil, že odchází ze Skotské národní strany (SNP) kvůli nařčení ze sexuálního obtěžování. Informovala o tom agentura AP. Někdejší lídr skotských nacionalistů zároveň uvedl, že nařčení z obtěžování dvou bývalých zaměstnankyň skotské vlády odmítá. Dodal, že je jakmile své jméno očistí, znovu o členství ve straně požádá.

Foto: Paul Hackett, Reuters

Kampaň za odtržení Skotska od Spojeného království v roce 2014 vedl Alex Salmond.

Článek

Salmond stál v čele strany usilující o samostatnost Skotska 20 let od roku 1990 do rok 2014 s pauzou v letech 2000 až 2004. Za jeho vedení SNP posílila. V letech 2007 až 2014 zastával první funkci prvního ministra Skotska, což je v podstatě funkce premiéra, neboť vede skotskou regionální vládu.

V roce 2014 vedl neúspěšnou kampaň za nezávislost země na Velké Británii. Voliči tehdy v referendu rozhodli o pokračování svazku s Londýnem. Proti skotské samostatnosti hlasovalo 55,3 procenta skotských voličů a pro 44,7 procenta.

Po neúspěšném referendu ho vystřídala v čele strany Nicola Sturgeonová, která se stala skotskou premiérkou.

Reklama

Výběr článků

Načítám