Hlavní obsah

Bývalý norský elitní detektiv dostal 21 let za drogy a korupci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo

Na 21 let poslal norský odvolací soud bývalého elitního vyšetřovatele Eirika Jensena do vězení, napsala v pátek agentura DPA. Dnes 62letý bývalý policista byl shledán vinným z trestných činů korupce a obchod s drogami. Soud potvrdil rozsudek nižších instancí, který padl před více než třemi lety. Verdikt lze stále napadnout u norského nejvyššího soudu.

Foto: Profimedia.cz

Eirik Jensen na fotografii z roku 2017

Článek

Až do zadržení na počátku roku 2014 provázela Jensena pověst sice nekonvenčního, ale vynikajícího vyšetřovatele s rozsáhlými kontakty. Mimo jiné objasnil vloupání do zámku norské královské rodiny, kde byly ukradeny vzácné starožitnosti. Poté se vše zhroutilo jako domeček z karet.

Jensen byl v roce 2016 obviněn z korupce a drogových trestných činů. V září 2017 ho soud v Oslu odsoudil na 21 let vězení za to, že pomáhal a systematicky podporoval po dobu devíti let dovoz hašiše do země. Za tu dobu se ho do Norska v rámci jeho případu dostalo 14 tun. Současně byl uznán vinným z korupce, protože využíval své vedoucí funkce.

Během procesu vypovídal proti bývalému policistovi obchodník s drogami, který byl odsouzen k 15 letům vězení. Díky výpovědi vůči policistovi mu byl trest snížen o dva roky.

Reklama

Výběr článků

Načítám