Hlavní obsah

Bývalý německý prezident Wulff je očištěn z podezření z korupce, kvůli němuž odstoupil

Hannover (Německo)
Aktualizováno

Státní zastupitelství v Hannoveru v pátek stáhlo odvolání proti rozsudku, kterým soud v únoru zbavil bývalého německého prezidenta Christiana Wulffa obvinění z neoprávněného přijímání výhod. Podle agentury DPA dospěla prokuratura k přesvědčení, že nemá při odvolání šanci na úspěch.

Foto: Fabian Bimmer , Reuters

Bývalý německý prezident Christian Wulff

Článek

Osvobozující rozsudek nad Wulffem, jenž předloni kvůli aféře odstoupil z funkce hlavy státu, je nyní pravomocný.

Wulff čelil obvinění, že se v roce 2008 ještě jako regionální dolnosaský premiér nechal na mnichovském pivním festivalu Oktoberfest hostit filmovým producentem Davidem Groenewoldem. Ten údajně část jeho pobytu zaplatil; na hotel a na občerstvení tehdy čelného představitele křesťanských demokratů (CDU) kancléřky Angely Merkelové a jeho rodiny dal 720 eur (19 700 korun). Podle obžaloby chtěl Groenewold ovlivnit Wulffa, aby uvolnil peníze na jeho připravovaný filmový projekt; podporu nakonec skutečně získal.

Wulff se u soudu bránil tím, že jsou s Groenewoldem přátelé a že mezi přáteli jsou podobné úhrady běžné. Soud nakonec rozhodl, že pro neoprávněné přijímání výhod nejsou žádné důkazy, a Wulffa osvobodil. Přiznal mu také odškodnění.

Státní zastupitelství se proti rozsudku v březnu odvolalo. Podmínkou pro otevření nového procesu ale bylo dokázat chyby v původním procesu. Nyní prokuratura po více než měsíčním podrobném studování 76stránkového rozsudku usoudila, že pravděpodobnost na úspěch odvolání je příliš malá. Proto svou námitku proti rozsudku stáhla.

Wulff je vůbec prvním bývalým prezidentem Německa, který stanul před soudem. Kauza, kvůli které byl obžalován, byla jednou z příčin jeho předčasného konce v prezidentské funkci, na niž rezignoval před dvěma roky. Kromě podezřelého výletu na pivní festival byl zapleten i do aféry s přijetím údajně zvýhodněného úvěru na 500 000 eur, podezření z nátlaku na média a do dalších kauz.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám