Hlavní obsah

Bývalý náměstek Aeroflotu byl v londýnském exilu uškrcen

Novinky,
Londýn

V březnu 2018 byl nalezen v londýnském bytě mrtvý bývalý zástupce ředitele Aeroflotu Nikolaj Gluškov. Nyní se prokázalo, že nešlo o sebevraždu, ale že byl uškrcen. K tomuto závěru dospěl koroner.

Foto: , Novinky

Článek

Před soudem v západním Londýně zaznělo, že jsou důkazy, že smrt byla naaranžovaná, aby vypadala jako sebevražda. Podle výpovědi koronera ale do ní byla zapojena „třetí strana“. Koroner Chinyere Inyama proto dospěl k závěru, že byl Gluškov zavražděn.

Zdravotník Dominic Biet, který zasahoval na místu činu, vypověděl, že smrt působila podezřele. A připomněl, jak přítel Gluškovovy dcery Natálie Denis Trusin řekl: „Ničeho se nedotýkejte, dokud sem nedorazí policie. Někdo ho zabil.“

Zpráva z patologie uvedla, že zranění „by mohla odpovídat držení krku zezadu a útočník byl za obětí“. Současně ale ve zprávě stojí, že se Gluškov nebránil: „Chybí tu zranění odpovídající delšímu zápasu nebo odporu vůči třetí straně a absence zranění na horních končetinách.“

Ve Velké Británii zemřel další Rus, blízký přítel někdejšího kritika Kremlu

Evropa

Koroner přesto v zprávě uvedl: „Z veškeré dokumentace, ze všech shromážděných důkazů plyne, že Nikolaj Gluškov zemřel, byl nezákonně zabit.“

Policie pátrá po černém VW

Koroner vyhlásil verdikt v době obnovené snahy protiteroristické jednotky metropolitní police získat více informací o Gluškovově smrti. Jeho velitel Richard Smith řekl, že kontaktovali přes 1800 svědků a zaznamenali přes 420 prohlášení a shlédli také 2200 hodin záznamů bezpečnostních kamer.

Na těch byl objeven černý volkswagen, který stál den před nálezem těla před Gluškovovým domem v Clarence Street. Identitu jeho řidiče se však zatím nepodařilo vypátrat. Zatím nebyl nikdo zatčen ani zadržen a není znám ani případný motiv činu.

Na těle Gluškova našla britská policie známky udušení, tvrdí ruský list

Evropa

Gluškov ale byl kritikem ruského prezidenta Vladimira Putina a blízkým přítelem oligarchy Borise Berezovského, který také utekl do Británie a byl roce 2013 nalezen oběšený ve svém domě v Berkshiru. Gluškov nikdy nevěřil, že se Berezovskij zabil sám.

Miliardář Berezovskij se zřejmě oběsil

Evropa

Gluškov utekl do Británie v roce 2010, když byl v Rusku obviněn ze zpronevěry. Ve spojeném království získal azyl. V roce 2017 byl v Rusku odsouzen v nepřítomnosti k osmi letům vězení za zpronevěru prostředků Aeroflotu v objemu 2,6 miliard korun.

Gluškovovo tělo bylo objeveno 12. března 2018, na kdy byl původně předvolán k obchodnímu soudu. BBC neuvedla čeho se stání mělo týkat. Případ však stál stranou pozornosti, protože v době smrti Gluškova se ruští agenti pokusili otrávit bývalého agenta Sergeje Skripala.

Britové mají jména dvou Rusů, kteří měli otrávit Skripalovy. Vydali zatykač

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám