Hlavní obsah

Miliardář Berezovskij se zřejmě oběsil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Ruský miliardář a exulant Boris Berezovskij se patrně oběsil. Podle policie to uvádí pitevní zpráva, podle níž také nejspíše před smrtí nedošlo k žádnému boji. Média už dříve spekulovala o sebevraždě, miliardář údajně bojoval s depresemi a v poslední době také utrpěl finanční ztráty.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie obklíčila okolí Berezovského domu v britském AscotuVideo: Reuters

 
Článek

Tělo 67letého otce šesti dětí našel v sobotu v domě v Ascotu u Londýna tělesný strážce. Berezovského tělo objevil v koupelně. Živého jej naposledy viděli předchozí večer.

Policie už dříve uvedla, že nemá důkazy o podílu druhé osoby na smrti magnáta. To teď potvrdila pitva. "Lékařský expert neobjevil známky boje," uvádí se v policejním prohlášení. Podle policie budou ale provedeny ještě další rozbory a testy.

Přišel o spoustu peněz a chtěl zpátky do vlasti

Ruský oligarcha se údajně léčil s depresí a ztratil životní perspektivu. V poslední době utrpěl také finanční ztráty. Rozvodové vyrovnání ho předloni údajně přišlo na 100 miliónů liber (tři miliardy korun) a loni mu soud nařídil zaplatit odškodné dalšímu ruskému oligarchovi Romanu Abramovičovi ve výši 3 miliard liber (90 miliard korun).

Berezovskij, který závratně zbohatl v 90. letech během privatizace po rozpadu Sovětského svazu, žil od roku 2003 v Británii, neboť mu v domovském Rusku hrozilo vězení. Velký kritik prezidenta Vladimira Putina byl odsouzen celkem k 19 letům za mřížemi za rozkrádání majetku letecké společnosti Aeroflot a za údajné vytunelování automobilky Autovaz. Byl také obviněn z pokusu o státní převrat a dalších trestných činů. Přežil několik pokusů o atentát na svoji osobu. Při jednom z nich přišel o život jeho šofér.

Podle redaktora ruského vydání časopisu Forbes Ilji Žeguljova, který s Berezovským hovořil den před jeho smrtí, miliardář za své největší přání označil návrat domů. Přehodnotil prý názor na Putina. Kreml nyní zvažuje, že povolí jeho pohřeb v Rusku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám