Hlavní obsah

Bývalému albánskému generálnímu prokurátorovi zabavili majetek za 20 miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tirana

Albánské úřady zabavily majetek bývalého generálního prokurátora Adriatika Llally, který je stíhán kvůli podezření z korupce a praní špinavých peněz. S odvoláním na prokuraturu to v úterý uvedla agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Llalla patřil k nejmocnějším a nejobávanějším osobám v Albánii, než mu loni v listopadu skončil mandát. V úřadu nemohl pokračovat, protože neprošel speciálními prověrkami bezúhonnosti.

Letos v dubnu prokuratura ve městě Drač (Durrës) oznámila, že Llalla je vyšetřován v souvislosti s podezřením z nepřiznání majetku, neoznámení převozu peněz přes hranice a legalizace výnosů z trestné činnosti.

Prokuratura nyní zabavila bývalému generálnímu prokurátorovi movitý i nemovitý majetek v hodnotě 20,2 miliónu korun, uvedl mluvčí prokuratury Denion Ndrenika. Jde mimo jiné o byt v Drači a dva hektary pozemků.

Korupcí prolezlá justice se reformuje

Albánie nyní uskutečňuje reformu soudního systému, která předpokládá zejména prověřování bezúhonnosti a profesionální způsobilosti všech justičních činitelů. Prověrky u speciálních komisí jsou závazné. Cílem tohoto opatření v rámci reformy je vykořenit rozsáhlou korupci v soudním systému a zajistit jeho skutečnou nezávislost na politicích.

Helsinský výbor minulý týden uvedl, že z osmi set prověřovaných soudců a prokurátorů se u dvou set našly vazby na organizovaný zločin a přímo či nepřímo byli zkorumpovaní.

Zásady reformy justice schválil parlament jednomyslně už před dvěma roky na základě silného tlaku Evropské unie a Spojených států. Její uskutečnění je rozhodující podmínkou pro zahájení přístupových rozhovorů Unie s Albánií. Přijetí jednotlivých prováděcích zákonů se ale důrazně vzpírala opoziční Demokratická strana, podle níž jde o omezení svrchovanosti země. Z maření této reformy loni v únoru obvinil americký velvyslanec v Albánii Donald Lu také tehdejšího generálního prokurátora Llallu. Llalla, jeho žena a dvě děti mají zakázaný vstup do USA.

Od začátku reformy již odstoupilo asi 20 vysoce postavených prokurátorů, aby se vyhnuli prověřování svého majetku. Dalších 15 od března přišlo o funkci, protože nedokázali objasnit původ svého majetku nebo se dopustili vážného porušení etických pravidel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám