Hlavní obsah

Bulharský poslanec v Evropském parlamentu hajloval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štrasburk

Bulharský krajně pravicový poslanec Evropského parlamentu Angel Džambazki při odchodu od řečnického pultu na plenárním zasedání ve Štrasburku zvedl pravici v nacistickém pozdravu. Gesto vyvolalo pobouření poté, co vystoupil během debaty o právním státu v Polsku a Maďarsku, píše server france24.com.

Foto: Profimedia.cz

Budova Evropského parlamentu ve Štrasburku

Článek

„Nikdy vám nedovolíme, abyste nám říkali, co máme říkat a dělat. Ať žije Bulharsko, Maďarsko, Orbán, Fidesz a Evropa národních států,“ uzavřel Džambazki své vystoupení a vydal se po schodech, které vedou ven z jednacího sálu. Potom se otočil a na několik sekund natáhl pravou paží před sebe. Gesto zachytily kamery v sále.

Na Twitteru také označil za „ohavnost“ středeční rozhodnutí nejvyššího Evropského soudního dvora, který zamítl žaloby Polska a Maďarska proti spojení právního státu a čerpání peněz z unijních fondů a potvrdil mechanismus, který Bruselu umožní zastavit čerpání unijních peněz v případě nedodržování principů právního státu.

V žádném případě nepřipouštíme fašistická gesta a symboly. Pokud se tak stalo, je to mimořádně vážné a budou přijaty sankce.

Vedení europarlamentu hrozí poslanci sankcemi. Místopředsedkyně Evropského parlamentu, Italka Pina Piciernová, která debatu vedla, uvedla, že instituce „zkontroluje kamerami, co se stalo v této jednací síni, aby zjistila, zda tam byl fašistický pozdrav, nebo ne“, a pokud se to potvrdí, budou přijaty sankce.

„V žádném případě nepřipouštíme fašistická gesta a symboly. Pokud se tak stalo, je to mimořádně vážné a budou přijaty sankce," upozornila.

Hajlování ať zůstane v temné historii

Státní tajemník francouzské vlády pro evropské záležitosti Clement Beaune, který byl přítomen debatě v rámci předsednictví své země EU, toto gesto na Twitteru označil za „skandální a pobuřující“.

Předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová na Twitteru uvedla, že „fašistický pozdrav v Evropském parlamentu je pro mě nepřijatelný – vždy a všude“. „Uráží to mě i všechny ostatní v Evropě,“ dodala. „My stojíme za opakem. Jsme domem demokracie. Toto gesto pochází z nejtemnější kapitoly naší historie a musíme ho tam nechat,“ uzavřela.

Jednací řád Evropského parlamentu podle AFP stanovuje, že se poslanci musí „zdržet jakéhokoliv nevhodného chování” a „jakýchkoli urážlivých poznámek”. Nedodržení těchto pravidel může vést k sankcím, například ztrátě finančních příspěvků.

Džambazki je součástí euroskeptické frakce ECR a do europarlamentu se dostal za nacionalistickou stranu VMRO.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám