Hlavní obsah

Bulharsko vyhostilo 70 ruských diplomatů, část viní ze špionáže

Sofia
Aktualizováno

Bulharsko v úterý vyhostilo 70 ruských diplomatů, z nichž někteří podle končícího premiéra Kirilla Petkova přímo pracovali pro zpravodajské služby.

Foto: Stoyan Nenov, Reuters

Bulharský premiér Kirill Petkov

Článek

Vyhoštění diplomaté na bulharském území prováděli s diplomacií „nesouvisející činnosti“, uvedl Petkov s tím, že jde ve všech případech o pracovníky ruského velvyslanectví v Sofii.

„Naše služby je identifikovaly jako osoby, které jsou do značné míry spojeny s jejich službami a pracovaly proti zájmům naší vlasti. Jestliže se cizí vlády pokusí zasahovat do vnitřních záležitostí Bulharska, budeme se bránit,“ dodal končící prozápadní premiér.

Sofia odmítá zasahování do svých vnitřních záležitostí, dodal předseda vlády podle agentury BGNES. Odlet pracovníků ruského zastoupení v balkánské zemi se očekává v neděli.

Vztahy mezi Moskvou a Sofií jsou v posledních letech napjaté. Sofia několikrát vyhostila ruské diplomaty, které vinila ze špionáže.

Levnější než Gazprom. Bulharsko bude brát zkapalněný plyn z USA

Ekonomika

Petkov minulý týden označil ruskou velvyslankyni Eleonoru Mitrofanovovou za jednoho ze strůjců parlamentního vyslovení nedůvěry svého kabinetu. Mitrofanovová jakoukoliv roli při pádu Petkovovy vlády popřela.

Reklama

Výběr článků

Načítám