Hlavní obsah

Bulhaři zaplatili za vysvobození zdravotních sester z Libye 100 miliónů dolarů

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sofia

Za propuštění pěti bulharských zdravotních sester a palestinského lékaře odsouzených k trestu smrti za údajné nakažení libyjských dětí v nemocnici v Benghází virem HIV dostala Libye v červenci 2007 od Bulharska sto miliónů dolarů (1,8 miliard korun).

Článek

„Jejich svoboda nás stála sto miliónů dolarů,“ řekl podle serveru Novinite.com nový bulharský premiér Bojko Borisov na sportovní akci v Sofii. Tisková agentura Focus však uvedla, že měl na mysli sto miliónů bulharských leva, tedy 72 miliónů dolarů.

Bulharská média označují zveřejnění sumy za krajně neobvyklý krok s tím, že neudělá radost Borisovu předchůdci, šéfovi socialistů Sergeji Staniševovi. Na dohodě se podílející vlády, tajné služby i osobnosti až dosud důsledně dodržovaly nepsané přikázání nezveřejňovat podrobnosti dohody, na které se podílely i Evropská unie, Francie a Katar. Na veřejnost pouze pronikla skutečnost, že Libye dluží Sofii 56, 6 miliónu dolarů, jež mohly být započítány do uvedené sumy sto miliónů.

Krátce po propuštění sestry i Palestinec, který se oženil s Bulharkou, obvinili vládu, že nedodržela sliby, mj. obstarání nových pracovních míst a započítání osm let v libyjském vězení do sociálního pojištění.

Tisk pak zdravotnice obvinil, že chtějí ze svého soudu vytřískat kapitál - údajně žádaly od státu milión dolarů a víc odškodného na osobu. Navzdory doporučení politiků a diplomatů chtějí Libyi žalovat u mezinárodní komise pro lidská práva OSN v Ženevě.

Na konferenci v Sofii ohlásily konec „tiché diplomacie“ s tím, že žádají, aby Libye zrušila jejich dosud platné tresty smrti a postavila před soud ty, kteří mají jejich uvěznění na svědomí. „Jsou to nesplnitelná přání,“ míní nejmenovaný bulharský diplomat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám