Hlavní obsah

Bůh bude silnější než stát, nezoufá si senior

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jestli se toho dožiji, možná mě naočkují, napsal 92letý polský senior Waclaw úřadům po marné snaze zaregistrovat se k očkování. Ačkoli muž patří do skupi­ny 80+, kterou vláda oficiál­ně upřednostňuje pro aplikaci vakcíny proti koronaviru, narazil prý na nepřekonatelné problémy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V dopise ministrovi zdravotnictví, ombudsmanovi i jiným vlivným politikům muž upozornil, že „přežil válku, koncentrák, komunismus a možná přežije i pandemii“, pokud se jednou dočká vakcíny. „Vše je ale v rukou božích,“ dodal.

Jelikož mu na dopis neodpověděl nikdo než ombudsman, který napsal, že „věc není v jeho kompetenci“, kopii vzápětí zaslal portálu onet.pl. Popsal potíže, na které on i jemu podobní narazili při pokusu zaregistrovat se na očkování.

Marné čekání na termín očkování. Jak senior uvázl v nefunkčním systému

Koronavirus

„Protože vzhledem k věku jsem už nemohl stát od třetí hodiny ráno před nemocnicí, kde jsem se měl zaregistrovat, zkoušel jsem to telefonem, avšak na oznámené číslo se několik dní nešlo dovolat,“ popsal své trable.

Dezorientovaný už byl dost

Když se mu to konečně podařilo, oznámili mu, že „vakcín je málo a volné termíny jsou beznadějně obsazeny“.

Waclaw se však nevzdal a zkoušel se zaregistrovat na internetové stránce, která byla také několik dní zablokována. Když se spojení obnovilo, ukázalo se, že registrace ani tak není možná, protože nesplňuje technické parametry, mezi kterými je například elektronické bankovní konto.

Téměř všechny oběti covidu jsou senioři, nárůst počtu mrtvých nezpomaluje

Koronavirus

Proč ho potřeboval, aby ho zaregistrovali na očkování, se nikde nedozvěděl, ale jak přiznal, „dezorientovaný byl už i tak dost“.

„Když vidím v TVP rozradostněné a usměvavé tváře naočkovaných šedesátníků vroucně děkujících ministrovi zdravotnictví i vládě za vynikající systém očkování, přemýšlím, kde je hranice klamání a ironie,“ uvedl.

Navzdory slibům, že senioři budou upřednostnění, je ve skutečnosti kvůli různým výjimkám, často kvůli mladým, zdravím kypícím úředníkům, sportovcům a poslední dobou i prokurátorům, neustále odsouvají, postěžoval si v dopise.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám