Hlavní obsah

Budapešť si předvolala ukrajinského velvyslance za komentáře Kyjeva

– Budapešť

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó si předvolal ukrajinského velvyslance v Budapešti za urážlivé komentáře Kyjeva k postoji Maďarska k ruské invazi.

Foto: Pool, Reuters

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó

Článek

„Je na čase, aby ukrajinští představitelé přestali s urážením Maďarska a vzali na vědomí vůli maďarského lidu,“ uvedl Szijjártó na sociální síti s připomínkou nedělních parlamentních voleb, v nichž jasně zvítězila strana FIDESZ premiéra Viktora Orbána.

Šéf maďarské diplomacie zdůraznil, že Maďarsko od začátku válečného konfliktu jasně odsoudilo vojenskou agresi a podporuje suverenitu Ukrajiny.

„Přijímáme statisíce uprchlíků a v rámci největší humanitární akce v našich dějinách jsme poslali tuny potravin a jiné pomoci,“ dodal Szijjártó.

Pohledem Thomase Kulidakise: Viktor Orbán a politický um po česku

Komentáře

Maďarský ministr zároveň zdůraznil, že pro Maďarsko je nejdůležitější bezpečnost vlastních občanů.

„Není to naše válka a chceme zůstat mimo tento konflikt. Proto nedodáváme zbraně a nehlasovali jsme pro sankce týkající se dodávek energií,“ uvedl Szijjártó.

Šéf maďarské diplomacie v této souvislosti odmítl slova o vytvoření „totalitního systému“ v Maďarsku.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nedávno několikrát ostře kritizoval přístup maďarské vlády k válce ve své zemi. S Orbánem si v minulých týdnech vyměnili několik osobně laděných výpadů.

Je mi ctí nazývat tě přítelem, pogratuloval Zeman Orbánovi

Domácí

V úterý ukrajinský prezident prohlásil, že se šéf maďarské vlády obává ruského vlivu a bude si muset vybrat mezi Moskvou a „zbytkem světa“.

Reklama

Výběr článků

Načítám