Hlavní obsah

Britští vědci volají po celonárodním lockdownu kvůli zmutovanému koronaviru

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Zmutovaný koronavirus, který je nakažlivější, a proto se snáze šíří, se objevil o víkendu v dalších evropských zemích včetně Španělska, Švédska a Švýcarska. I když se na východě a jihovýchodě od Štěpána zpřísnila opatření na nejvyšší čtvrtý stupeň, britští vědci z vládní poradní skupiny pro krizové situace SAGE vyzývají k celonárodnímu lockdownu.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Vánoce v britském domově důchodců

Článek

Po zpřísnění opatření na Štěpána je v Anglii pod uzávěrou asi 24,1 milionů obyvatel, což představuje dvě pětiny. Další uzávěry byly zavedeny ve Skotsku a v Severním Irsku. Vědci ze skupiny SAGE i představitelé školských odborů by však rádi zavedli čtvrtý nejvyšší stupeň po celém Spojeném království. Během něho jsou uzavřena všechna kulturní a zábavní střediska, kadeřnictví, holičství a obchody s výjimkou lékáren a potravin. Omezeno je i cestování.

Zmutovaný koronavirus se podle odborníků snadněji přenáší na děti

Evropa

Školské odbory vyzývají, aby se kvůli zmutovanému koronaviru neotevíraly školy, protože přibývá důkazů, že se tato mutace šíří mezi dětmi. „Jestliže je nová mutace za růstem případů v této věkové skupiny, pak to vyvolává velké obavy,“ uvedla profesor medicíny z Východoanglické univerzity Paul Hunter.

Varianta koronaviru z jižní Anglie se poprvé prokázala i v Německu

Koronavirus

Případy nákazy zmutovaným koronavirem se objevily už v několika zemích na světě. Vždy šlo o lidi, kteří přicestovali ze Spojeného království. Pět nakažených je v Japonsku, jeden byl odhalen ve Francii v Tours. Několik jich zjistili ve Španělsku u lidí, kteří se vrátili z Británie a u jejich příbuzných.

V neděli byla nákaza novou mutací detekována i na portugalském ostrově Madeira. Šlo o lidi cestují z Bratánie. Jejich počet nebyl upřesněn.

Reklama

Výběr článků

Načítám