Hlavní obsah

Britští konzervativci mají šanci ve volbách získat většinu v parlamentu

Londýn

Britští konzervativci mají v příštím parlamentu šanci získat 359 křesel oproti 317, která obsadili ve volbách v roce 2017. Vyplývá to z průzkumu společnosti YouGov, o němž ve čtvrtek informovala agentura Reuters. To by znamenalo, že by měli většinu.

Foto: Pool, Reuters

Britský premiér Boris Johnson

Článek

Labouristé by nyní získali 211 mandátů, oproti minulým volbám by přišli o 51 křesel. Ke získání většiny je v Dolní sněmovně zapotřebí zisk 326 poslaneckých míst.

Skotští nacionalisté by získali 43 mandátů (před dvěma lety 35) a Liberální demokraté 13, tedy o jeden víc než v roce 2017. Strana pro brexit by zůstala bez parlamentního zastoupení.

V předčasných volbách budou Britové hlasovat 12. prosince.

Zatímco konzervativci pod vedením premiéra Borise Johnsona chtějí po volbách pracovat na odchodu Británie z Evropské unie k 31. lednu příštího roku na základě v říjnu vyjednané dohody, labouristé Johnsonovu dohodu odmítají a chtějí vyjednat lepší. O té by pak podle jejich představy měli Britové hlasovat v novém referendu. Skotové a Liberální  demokraté jsou proti brexitu.

Konzervativní premiér Boris Johnson o víkendu zveřejnil program, ve kterém slibuje snížení daní, má se zvýšit hranice, od které se odvádějí příspěvky na pojištění, velké investice do infrastruktury a na vzdělání i výrazné posílení policejní sboru a počtu zdravotních sester. Průzkum se konal ještě před tím, než předseda labouristů Jeremy Corbyn zveřejnil dokumenty, že konzervativci byli ochotní ustoupit USA v délce patentové ochrany léků, což by je výrazně zdražilo.

Corbyn zveřejnil dokumenty z jednání o zdravotnické dohodě s USA. Mohla by Britům zdražit léky

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám