Hlavní obsah

Britský velvyslanec v Berlíně musel na kobereček kvůli špehování

Novinky, rei
Berlín

Německé ministerstvo zahraničních věcí si v úterý předvolalo britského velvyslance. Ambasador Simon McDonald měl vysvětlovat informace listu The Independent, že na střeše britského velvyslanectví je sledovací zařízení.

Foto: Fabrizio Bensc, Reuters

Britská ambasáda v Berlíně

Článek

„Vedoucí oddělení pro evropské záležitosti ministerstva požádal o odpověď na zprávy v britských médiích a upozornil, že zachycování komunikace z areálů diplomatických misí by bylo v rozporu s mezinárodním právem,“ informovala německá diplomacie.

Britský Independent informoval, že Britové odposlouchávají Němce z britské ambasády v Berlíně. List své tvrzení opřel o dokumenty americké tajné služby NSA, které unikly prostřednictvím bývalého pracovníka CIA na útěku Edwarda Snowdena, jemuž poskytlo dočasný azyl Rusko. The Independent v té souvislosti upozornil na stavbu připomínající stan na střeše ambasády v Berlíně, jež se tam nachází od otevření budovy velvyslanectví v roce 2000.

Zařízení je podle deníku „schopné zachytit telefonáty, data z wi-fi sítí a i komunikace na dálku z celého Berlína“. [celá zpráva]

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Střecha britské ambasády v Berlíně. Podezřelá je oválná konstrukce nalevo.

Londýn nařčení nekomentoval. Mluvčí předsedy vlády Davida Camerona pouze řekl, že britské tajné služby pracují v „pevné a jasném zákonném rámci“. Premiér Cameron podle jeho slov s německou kancléřkou Angelou Merkelovou o záležitosti nemluvil a rozhovor ani není v plánu. Mluvčí dodal, že jejich vztah je vynikající.

Související témata

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: ČTK/AP

Edward Snowden

Foto: Thomas Peter, Reuters

STŘEDA: Krásný, přesto mrazivý, východ slunce nad kopulí budovy berlínského Reichstagu

Reklama

Související články

USA slibují omezení odposlechů

Americký prezident Barack Obama nařídil revizi programů výzvědných služeb poté, co vyšlo najevo, že Američané odposlouchávají telefonáty miliónů Evropanů...

Výběr článků

Načítám