Hlavní obsah

Britský policejní šéf nesl dokumenty na ulici a prozradil tajnou operaci

Novinky, Vladimir Michna, SkyNews
Londýn
Aktualizováno

Šéf britské protireristické jednotky Bob Quick dobrovolně odešel od policie poté, co způsobil hrubý omyl, kvůli kterému musela být uspíšena rozsáhlá protiteroristická operace. Ve středu byl policista Quick vyfotografován na cestě do Downing Street, jak nese v rukou tajné dokumenty týkající se protiteroristické razie s kódovým názvem “Operace Pathway”.

Foto: Profimedia.cz

Bob Quick

Článek

Operace měla za cíl desítku domů v severozápadní Anglii, podílely se na ní stovky policistů a zatčeno bylo 12 mužů, mezi nimi byli převážně občané Pákistánu se studentskými vízy a jeden britský občan. Jeden byl zadržen na univerzitě v Liverpoolu, dva v obchodě v hrabství Lancashire a další na dálnici v Manchesteru.

Dokumenty byly v Quickových rukou jasně viditelné, stejně tak i na pořízených snímcích. Na schůzce se měl sejít s britským premiérem Gordonem Brownem a ministryně vnitra Jacqui Smithovou. Média sice jména na dokumentu rozmazala, policie ale přesto raději celou akci uspíšila.

Foto: Profimedia.cz

Bob Quick

Bob Quick

FOTO: Profimedia

Quick v prohlášení přiznal, že “zkompromitoval hlavní protiteroristickou operaci”, což přinutilo jeho kolegy pracovat ve “změněném časovém rámci”. Quick dále uvádí, že své chyby hluboce lituje a omlouvá se kolegům za pokažení celé operace.

Na policistovu rezignaci ministr vnitra reagoval slovy, že oceňuje jeho dlouholetou práci, “která pomohla udržovat zemi bezpečnou”. Na Quickovo místo nastoupí náměstek John Yates.

Bývalý šéf metropolitní policie Bob Milton řekl, že Quickovo jednání mohlo mít závažné bezpečnostní dopady. Následné operace v Liverpoolu a Manchestru pokračují.

Reklama

Výběr článků

Načítám