Hlavní obsah

Britský eurokomisař Hill odstupuje

Londýn/Brusel
Aktualizováno

Britský eurokomisař pro finanční stabilitu, služby a kapitálovou unii Jonathan Hill v sobotu oznámil, že rezignuje na svou funkci. Reagoval tak na výsledek čtvrtečního referenda, v němž Britové rozhodli o odchodu z EU.

Foto: Yves Herman, Reuters

Britský eurokomisař Jonathan Hill

Článek

„Nemyslím si, že by bylo správné, abych pokračoval jako britský komisař, jakoby se nic nestalo,” uvedl Hill v prohlášení, „proto jsem řekl (předsedovi Evropské komise) Jeanu-Claudovi Junckerovi, že odstoupím”.

Hill byl zastánce setrvání Británie v EU: „Jako mnoho jiných lidí tady a ve Spojeném království jsem pochopitelně zcela zklamán výsledky referenda. Chtěl jsem, aby dopadlo jinak a doufal jsem, že Británie bude hrát roli při dohadování o flexibilní, konkurenceschopné a navenek směřující Evropě volného trhu. Leč britský lid si vybral jiné rozhodnutí, takto funguje demokracie. Co se stalo, se nedá odestát a nyní musíme ustanovit nové vztahy s Evropou, jak nejlépe to půjde.“

Portfolio britského eurokomisaře Jonathana Hilla převezeme jeho lotyšský kolega a místopředseda EK pro euro Valdis Dombrovskis, uvedl Juncker. Hill mu předá agendu: „Je třeba, abych úřad řádně předal, proto jsem mu řekl, že s ním budu spolupracovat, abych se ujistil, že se tak v nadcházejících týdnech stane.”

Reklama

Výběr článků

Načítám