Hlavní obsah

Britský doktor přišel o praxi kvůli umučenému iráckému zajatci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Osmatřicetiletý britský praktický lékař Derek Keilloh byl podle televize SkyNews v pátek po 47denním procesu britské lékařské komory MPTS vyškrtnut ze seznamu lékařů. V září 2003 selhal v případu pokusu zachránit život umučeného iráckého zajatce Bahá Músy. Toho vojáci brutálně zbili. Lékař to ale ve své zprávě opominul zmínit.

Foto: Profimedia.cz

Britští vojáci v Basře

Článek

Keilloh, který byl v hodnosti kapitána lékařem u prvního praporu jednotky Královnina lancashirského pěšího pluku, uvedl, že Músovi dával dýchání z úst do úst a masáž srdce. Podle něj měl irácký otec dvou dětí jen zaschlou krev pod nosem.

Músa zemřel 15. září 2003 v táboře u Basry na jihu Iráku. Pitva odhalila na Músově těle 93 zranění včetně zlomeného nosu, zlomených žeber a mnoha podlitin. Další ze zadržených Iráčanů při vyšetřování případu říkal, že slyšel, jak Músa křičí: „Můj bože, umírám, umírám, nechejte mě. Prosím, nechejte mě aspoň pět minut." [celá zpráva]

Desátník Donald Payne byl v Músově případu odsouzen za válečný zločin proti lidskosti na rok do vězení.

Músa, který pracoval jako recepční, byl zadržen při razii. Vojáci se domnívali, že byl jedním ze vzbouřenců, kteří zabili čtyři britské vojáky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám