Hlavní obsah

Britské plány pro brexit: Už se nebudeme řídit podle soudu EU

Novinky, rei
Londýn

Velká Británie by neměla být pod jurisdikcí Soudního dvora Evropské unie po svém vystoupení z EU. Ve svém dalším návrhu k brexitu, který byl zveřejněn ve středu, to uvedla britská vláda. Podle ní existuje řada různých modelů, jak právně řešit případné neshody mezi Londýnem a Bruselem.

Foto: Reuters

Britská premiérka Theresa Mayová podepisuje dopis, jímž oznamuje odchod Spojeného království z EU.

Článek

„Vystoupením z Evropské unie přivodíme konec přímé jurisdikce Soudního dvora Evropské unie,“ oznámila britská vláda.

O zachování jisté role unijního soudu v budoucích vztazích s Británií mají usilovat zástupci EU. Týká se to například oblasti garantování práv občanů nebo budoucí obchodní dohody.

Podle slov britské vlády to ale není nutné. Její argumentace roli unijního soudu a práva nezpochybňuje. „Je řada existujících precedentů, kdy EU dosáhla dohod s třetími zeměmi zajišťujících úzkou spolupráci bez toho, že by nad těmito zeměmi měl soudní dvůr přímou jurisdikci. Účastnické strany těchto dohod se vzájemně různým způsobem ujistily o implementaci a vymáhání dohod a řešení případných sporů,“ uvedl ve středu Londýn ve svém návrhu.

Současně ujistil, že „Spojené království bude zavázáno k dohodám s EU v rámci mezinárodního práva a podrobí se mezinárodním vymáhacím mechanismům souvisejícím s dohodami“. Pokud Británie „bude muset učinit kroky ve svém právu“, aby své závazky potvrdila, „učiní tak“, píše se dále v návrhu.

Ukazují na norský či švýcarský model

Britové argumentují, že Soudní dvůr EU nemusí být vymahatelem dohod mezi Unií a třetími zeměmi, „i když obsahují podmínky nebo koncepty obsažené v právu Evropské unie”.

Poukazují, že EU uplatňuje různé přístupy k řešení sporů u mezinárodních smluv včetně politických jednání a arbitráží.

Britská vláda uvedla příklad Evropského hospodářského prostoru (EHP), který zaručuje přístup na jednotný evropský trh i neunijním členům skupiny Evropského sdružení volného obchodu (ESVO), tedy Islandu, Lichtenštejnsku, Norsku a Švýcarsku, i když vztah Švýcarska je založen na bilaterálních dohodách. Středeční návrh britské vlády tvrdí, že dohody uzavřené v souladu s právem EU může u členů ESVO vymáhat a zaručuje je Soud ESVO, který není se Soudním dvorem EU svázán.

Co je Soudní dvůr Evropské unie
Soudní dvůr Evropské unie zajišťuje dodržování unijního práva členskými státy a také rozhoduje ve sporech mezi členskými státy a unijními institucemi.
Jeho rozhodnutí jsou pro všechny členy EU závazná.
Soud také na požádání národních soudů členských zemí předkládá výklad unijního práva.

Jak upozornila stanice BBC, kritici poukazují na to, že Británie se nezbaví vlivu evropských soudců, bude-li chtít zůstat na jednotném trhu, a nový návrh Londýna to vlastně potvrzuje. Členové britského kabinetu podle BBC uvádějí, že obě strany si vzájemně budou „všímat“ právních rozhodnutí.

BBC také upozornila na zmínku o vyvázání se z pod „přímé“ jurisdikce Soudního dvora EU, což navozuje myšlenku, že Londýn připouští v jistých oblastech a situacích nepřímý vliv. Britská stanice vytkla, že premiérka Theresa Mayová slovo přímý v této souvislosti dosud nepoužila.

Související téma:

Foto: , Novinky

Další kolo vyjednávání o brexitu začíná v Bruselu po víkendu.

Reklama

Související články

Brexit: Vyjednavači se přetahují o peníze

V Bruselu v úterý druhým dnem pokračovalo druhé kolo vyjednávání o brexitu. Vyjednavači se podle zprávy britského Guardianu celý den dohadovali o tom, kolik...

Výběr článků

Načítám