Hlavní obsah

Britská policie zadržela třetího podezřelého z atentátu v londýnském metru

Aktualizováno

Britská policie zadržela v souvislosti s pátečním útokem v londýnském metru již třetího podezřelého. Zásah policie se uskutečnil v Newportu, třetím největším městě Walesu. Podezřelým je 25letý muž.

Foto: Kevin Coombs, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Policie se obává, že útok není dílem osamělého vlka, ale skupiny radikálů. Už v sobotu v přístavu Dover zadržela 18letého mladíka, když se chystal z Británie odplout na trajektu.

V neděli zadržela ve čtvrti Hounslow v západní části Londýna druhého podezřelého. Má jít o 21letého muže, který skončil ve vazbě.

Oba mladíky, podezřelé z pátečního teroristického útoku v Londýně, vychovávali pěstouni. Jedná se o manželský pár Penelope a Ronalda Jonesovy, který obdržel ocenění od britské královny Alžběty II. za příkladnou péči o více než dvě stovky dětí především z oblasti Blízkého východu.

Útočníci použili k atentátu v soupravě metra v Londýně trhavinu triaceton triperoxid (TATP), kterou hojně používají islamističtí teroristé. Látce se přezdívá Satanova matka, jelikož má velkou explozivní sílu a tříštivost.

Improvizovaná nálož v páteční dopravní špičce naštěstí selhala a explodovala jen částečně, takže nikoho nezabila. Zraněno však bylo 29 lidí, mezi nimi i děti. K útoku se přihlásil Islámský stát, který tak ale činí prakticky pokaždé.

Reklama

Výběr článků

Načítám