Hlavní obsah

Britská policie po útoku v Londýně prohledala dům v Surrey

Londýn
Aktualizováno

Ve Velké Británii pokračuje vyšetřování pátečního teroristického útoku v londýnském metru. Policie v sobotu provedla prohlídku v domě v Sunbury na Temži v hrabství Surrey. Zatím oficiálně nepotvrdila, že akce souvisí s útokem na vlak metra, nicméně jeden ze svědků řekl serveru listu Daily Mail, že v domě objevila výbušninu. Ani to úřady nepotvrdily.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Forenzní experti vcházejí do domu v Sunbury.

Článek

Sunbury se nachází zhruba půl hodiny vlakem od stanice ve Wimbledonu, která je výchozí stanicí trasy metra, na níž v pátek ráno udeřil atentátník.

Policie sousedství domu, v němž provedla prohlídku, evakuovala. „Mysleli jsme si, že je to protidrogový zátah, ale policie nám nic neřekla,“ vylíčila jedna svědkyně. Druhá dodala, že jí policisté dali minutu na to, aby svůj dům s dětmi opustila.

Policisté vyklidili okolí v okruhu sto metrů. Úřady oznámily, že evakuovaly šest desítek lidí. Jen někteří z nich se mohli začít vracet domů až před 21. hodinou.

O výsledcích prohlídky zatím policie neinformovala.Jedna z místních obyvatelek ale Daily Mailu tlumočila tvrzení jednoho ze zasahujících policistů o tom, že na místě se našla výbušnina. „Když jsem odcházela, policisté klepali na všechny dveře. Policista nám řekl, že našli výbušné zařízení.“

Britská média posléze informovala, že dům patří dvojici pěstounů, kterou dříve ocenila i královna Alžběta II.

Zadržený mladík se chystal odplout

Razie následovala po zatčení 18letého muže, o kterém se úřady domnívají, že mohl stát za pátečním pumovým útokem, při němž bylo zraněno 29 lidí. Mladík se zřejmě chystal z Británie utéct, jelikož si v přístavním městě Dover koupil lístek na trajekt.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Cestující natočili ve stanici Parsons Green hořící kbelík v tašce ve vagónu metraVideo: Sylvain Pennec, AP

Britské úřady v pátek zvýšily stupeň ohrožení před terorismem na nejvyšší, kritický stupeň. To znamení, že hrozbu dalšího útoku považují za bezprostřední.

Ministryně vnitra Amber Ruddová po sobotním krizovém zasedání bezpečnostní rady COBRA řekla, že k zadrženému mladíkovi a celému případu zatím nemůže sdělovat podrobnosti, protože vyšetřování stále probíhá. Podezřelý mladík byl mezitím převezen k dalšímu výslechu do Londýna, informovala BBC. Policie nevylučuje, že za atentátem stálo víc lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám