Hlavní obsah

Britská moderátorka zemřela kvůli očkování AstraZenekou, potvrdila pitva

Londýn

Moderátorka jedné z rozhlasových stanic britské veřejnoprávní BBC zemřela kvůli vážným komplikacím po podání vakcíny proti covidu-19. Potvrdila to ve čtvrtek zveřejněná pitevní zpráva.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Čtyřiačtyřicetiletá Lisa Shawová zemřela v květnu kvůli krevním sraženinám a krvácení do mozku. V nemocnici skončila kvůli silným bolestem hlavy dva týdny po podání první dávky očkovací látky AstraZeneca.

„Lisa zemřela kvůli komplikacím spojeným s očkováním vakcínou AstraZeneca,“ uvedla soudní lékařka Karen Dilksová. Konkrétně její úmrtí způsobily krevní sraženiny, které nakonec vedly k otoku mozku a krvácení do mozku.

Vzácné komplikace u zcela zdravé pacientky

Lékaři měli Shawovou v péči týden a snažili se její stav zlepšit podáním léků a později i chirurgicky, nakonec ale žena zemřela. Podle Dilksové jsou případy takto vážných komplikací po očkování velice vzácné, její kolega Tuomo Polvikoski nicméně uvedl, že je velmi překvapivé, že nastaly právě u této pacientky, která byla jinak zcela zdravá.

Britské zdravotnické úřady registrují 332 nahlášených případů vzniku krevních sraženin po podání vakcíny AstraZeneca, 58 lidí zemřelo, uvedl server BBC. Celkem bylo v Británii zatím aplikováno téměř 35 milionů dávek této očkovací látky.

Americká aerolinka Delta začne pokutovat neočkované zaměstnance

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám