Hlavní obsah

Kadeřnice odmítá zavřít svůj salon, oporu hledá v listině ze 13. století

– Londýn
Novinky, drk

Majitelka britského kadeřnického salónu je v čele disentu proti vládním protikoronavirovým opatřením. Od začátku listopadu nechává svůj salón otevřený veřejnosti i přesto, že má být podle nařízení uzavřen. Za své chování obdržela pokuty v celkové výši 27 tisíc liber. Brání se listinou práv a svobod z roku 1215.

Foto: Profimedia.cz

Quinn Blakey Hairdressing

Článek

Bradfordské kadeřnictví Quinn Blakey už měsíc bojuje proti vládním nařízením a nechává svůj salón otevřený zákazníkům. Na počáteční pokyn policie, aby provozovnu uzavřelo, vedení salonu nereagovalo.

9. listopadu proto majitelka Sinead Quinnová obdržela první pokutu, ve výši tisíce liber (29 tisíc Kč). Kadeřnictví ale neuzavřela, proto tři dny na to přišla další pokuta, tentokrát dvojnásobná. Její protivládní odboj ale trval dále, 21. listopadu proto obdržela čtyřtisícovou pokutu.

Johnson v projevu k národu: Budou to veselé, ale opatrné Vánoce

Evropa

Quinnová uvedla, že s vládními opatřeními nevyjádřila souhlas, a proto je nemusí dodržovat. V pondělí ji tak místní úřad uložil vůbec nejvyšší pokutu 10 tisíc v domnění, že už to bude stačit.

Nestačilo. Když policie na místo dorazila, mohla si tak maximálně stoupnout do fronty – o stříhání vlasů je ve městě pochopitelně stále zájem. Výsledek? Další desetitisícová pokuta, celkem tak Quinnová musí zaplatit 27 tisíc liber (793 tisíc Kč).

Mluvčí městského úřadu uvedla, že si s kadeřnicím neví rady a snaží se najít alternativní způsob zásahu. Podle úřadů se kadeřnictví chová „nezodpovědně“ a „sobecky“.

Právo na pokojné vzbouření

Quinnová zkraje měsíce zveřejnila sérií příspěvků na Instagramu, jak se hádá s policií a argumentuje zvykovým právem. Na dveře salónu pověsila ceduli, která cituje Magnu chartu z roku 1215. Dokument omezoval pravomoci panovníka a explicitně vyjmenovával práva jeho poddaných.

Fond britského ministra investoval do firmy, jejíž vakcínu vláda nakoupila

Evropa

Jedno z takových práv bylo obsaženo v klauzuli 61, která udělovala 25 tehdejším baronům právo na vzbouření se proti panovníkovi v případě, že nabyli dojmu, že vládne nespravedlivě. Právě tímto článkem se nyní majitelka kadeřnictví ohání.

Skotsko se kvůli koronaviru uzavřelo zbytku Británie

Koronavirus

Kontroverzní článek byl ale rok po podepsání z Magny charty vypuštěn.

Městský úřad uvedl, že rozumí tomu, že koronavirové restrikce těžce dopadají na životy občanů. Okres Kirkless v západním Yorkshiru, kde se město nachází, je jedna z vůbec nejpostiženějších oblastí koronavirem.

„Zákony nastavené vládou tu jsou od toho, abychom riziko infekce mohli dostat dolů a ulevit od tlaku, pod kterým jsou v současnosti naši zdravotníci,“ uvedla mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám