Hlavní obsah

Britská armáda si velkolepou přehlídkou připomněla nástup Alžběty II. na trůn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská královna Alžběta II. slaví 60. výročí svého nástupu na trůn. Při této příležitosti se uskutečnila slavnostní vojenská přehlídka, kterou armáda připravila na počest tohoto výročí. Britská panovnice ji v sobotu sledovala na hradu Windsor.

Foto: Dave Jenkins, Reuters

Slavnostní přehlídka, které se zúčastnilo na 2500 britských vojáků

Článek

Královna oblečená v blankytně modrých šatech sledovala přehlídku společně se svým manželem princem Philipem, který si pro tuto příležitost vzal svou vojenskou uniformu. Alžběta II. také v proslovu k vojákům připomněla, že se členové královské rodiny také podílejí na činnosti armády: "Je velmi dlouhou tradicí, že jsou členové naší královské rodiny úzce spojeni s ozbrojenými silami a že jsou hrdí na to, že mohou sloužit ve všech třech jejich složkách."

Foto: Anthony Devlin, Reuters

Britská královna Alžběta II.

Alžbětini synové Charles, Andrew a Edward všichni sloužili v pozemním vojsku. Její vnuci William a Harry jsou stále aktivními vojáky v britském letectvu.

Foto: Anthony Devlin, Reuters

Přelet letounů nad hradem Windsor

Velkolepá přehlídka byla součástí oslav 60. výročí nástupu královny na trůn. Alžběta II. je teprve druhým britským monarchou, kterému se podařilo tohoto milníku dosáhnout. Před ní tak dlouho vládla pouze královna Viktorie, která byla na trůnu 63 let z větší části v 19. století.

Foto: Olivia Harris , Reuters

Přelet letounů nad hradem Windsor

Agentura DPA konstatuje, že u příležitosti královnina kulatého výročí se zvýšila i popularita královské rodiny. Pro další zachování monarchie se nyní v průzkumech vyjadřuje 80 procent lidí, což je největší podíl za několik posledních let. Loni to bylo o pět procentních bodů méně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám