Hlavní obsah

Britové vyvinuli náhražku alkoholu. Slibují opojení bez kocoviny

Novinky, Petr Jemelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Ve Spojeném království dokončují vývoj revoluční novinky. Syntetické náhražky alkoholu zvané Alcarelle. Ta slibuje opojný požitek bez kocoviny, cirhózy, motolic a ranního studu. Jedná se o látku, která obdobně jako alkohol působí na GABA receptory v mozku. Dokáže vyvolat euforii, navodit uvolnění a usnadnit socializaci. To vše bez rizika závislosti. A v čem je tedy háček? Žádný není, dušují se Britové.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Za vývojem Alcarellu stojí tým vedený britským psychofarmakologem Davidem Nuttem z Královské univerzity v Londýně. Nutt je ve svém oboru dlouhodobě uznávaným odborníkem.

Do povědomí širší veřejnosti se ale zapsal především v roce 2009, kdy musel odstoupit z čela poradního orgánu britského vlády pro drogovou problematiku kvůli výroku, že je „rekreační užívání extáze méně nebezpečné než jízda na koni“.

Jen měsíc bez alkoholu a zlepší se vám paměť, plodnost a zhubnete

Zdraví

Ekvivalent dvou sklenic něčeho ostřejšího

Rekreační užívání Alcarellu má být podle Nutta a jeho týmu ještě bezpečnější. Chemické složení nové látky a přesný mechanismus jejího účinku společnost GABA Labs z pochopitelných důvodů úzkostlivě tají.

Na svém webu nicméně prozradila alespoň to, že by se měla nová látka vázat na GABA receptory místo neurotransmiterů a velmi zjednodušeně řečeno zpomalovat či zjemňovat reakce (vzruchy) mezi nervovými buňkami v mozku.

Před očkováním proti covidu ani po něm by lidé neměli pít alkohol

Koronavirus

Alcarelle by tak měl na biochomické úrovni imitovat sedativní a relaxační účinky alkoholu. Podle jeho objevitelů však jeho účinek nebude silnější než ekvivalent dvou sklenic vína, dvou piv nebo dvou panáků destilátu. Nehrozí tedy nevhodné chování nebo ztráta sebekontroly podobně jako při popíjení nápojů s obsahem etanolu.

Počkejte čtyři roky... nebo kupte ochutnávku

Za bezpečnost a neškodnost popíjení alcarellu budou kromě samotného výrobce ručit národní kontroloři, kteří musí jeho výrobu a distribuci nejprve schválit. Pokud vše půjde hladce, mohl by se Alcarelle začít rozlévat v roce 2025, uvádí firma.

Opil se a změnil si jméno podle slavné zpěvačky. Plánuje si ho nechat

Muži

Pro nedočkavce má ale GABS Labs připravenou ochutnávku své práce už na 21. ledna letošního roku, kdy firma Social Drinks Company spouští distribuci nealkoholického likéru, na jehož vývoji se podílel stejný tým, který pracuje na Alcarellu.

Ani k jeho účinné látce ale nejsou známy bližší informace. Vzhledem k tomu, že nebyla potíž s její registrací a schválením, nezdá se jako pravděpodobné, že by byla skutečně ve větší míře psychoaktivní. Narozdíl od Alcarellu, který slibuje skutečný průlom.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám